Ylä-Lapin ikimetsäkeräys etenee huikeaa vauhtia

Huhtikuussa käynnistetty Ylä-Lapin ikimetsäkeräys etenee huimalla vauhdilla. Toukokuussa kerrottiin Luonnonperintösäätiön saamasta maalahjoituksesta Länsi-Lapista Hannukaisen kylällä Kolarissa. Viime viikolla säätiö teki pinta-alaltaan historiansa suurimmat maakaupat, kun se osti 220 hehtaarin alueen Enontekiöltä. Viidestä palstasta koostuva kokonaisuus sijoittuu Näkkälän kylän länsi- ja eteläpuolelle ja sieltä löytyy pohjoisin yhtenäinen männikkö Enontekiöllä. Suojeltuna kokonaisuus saa nimen Näkkälän ikimetsä. Näkkälän saamenkielinen nimi on Neahčil.

”Alue on pääosin vanhaa yli 200-vuotiasta luonnontilaista ikimetsää mänty- ja koivukeloineen. Nyt suojeltavan palstan pohjoisosissa on kallioista ja kivikkoista metsää, joka yhdessä itäosan ikimetsän ja hietamaisen tievan kanssa edustaa Ylä-Lapin monimuotoisinta metsäluontoa”, kertoo Luonnonperintösäätiön suojeluasiantuntija Petri Haapala.

Näkkälän seuduilla voi nähdä mahtavan maakotkan ylvästä lentoa. Siellä voi tavata myös soidintavan kalasääsken, jänistä saaliinaan roikottavan piekanan, ampuhaukan, kuukkeliperheen, lapin- ja hömötiaisia sekä isokäpylintuja. Metsän isoimmat petäjävanhukset ovat tärkeitä petolintujen pesäpuita. Alueeseen kuuluu myös kaksi soista palstaa Närpistö- ja Näkkäläjokien varsilta, joilla pesii muun muassa kahlaajalintuja. Tuleva suojelualue rajautuu Näkkäläjoen palstan kohdalla Pöyrisjärven erämaa-alueeseen ja sen itäreunalta kohoaa Keijaraisen (Geadjarasvarri) tunturi.

Ylä-Lapin ikimetsäkeräykseen on saatu merkittäviä täsmälahjoituksia, jotka ovat mahdollistaneet esimerkiksi Näkkälän kohteiden suojelemisen. Luonnonperintösäätiöllä on keräyksen puitteissa kiikarissa myös useita muita upeita metsäalueita, joista tiedotetaan lisää lähiaikoina.  

”Olemme kiitollisia kaikille keräykseen lahjoittaneille, jotka ovat mahdollistaneet huikean etenemisen. Samalla täytyy muistuttaa, että varoja kaivataan koko ajan lisää, jotta saadaan näitä upeita pohjoisia alueita pelastettua”, kertoo Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg.

Ylä-Lapin ikimetsäkeräykseen voi osallistua keräyksen verkkosivuilla tai lahjoittamalla suoraan Luonnonperintösäätiön keräystilille FI78 5494 0950 0224 93 ja käyttämällä keräyksen viitenumeroa 202659.

Kuva Näkkälän ikimetsästä: Petri Haapala

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top