Luonnonperintösäätiön Ylä-Lapin ikimetsäkampanja on taas ottanut merkittävän harppauksen eteenpäin, kun säätiö osti 54 hehtaarin metsäalueen Enontekiöltä. Alue liitetään osaksi Ullatievan 12 hehtaarin suojelualuetta.

Lisäalue pitää sisällään vanhaa, pääosin luonnontilaista ikimetsää. Männiköiden ikä on 100–200 vuotta ja osa puista on sitäkin vanhempia.  

”Tämä on upeaa ikimetsää Ounasjoen alkulähteillä järvien välisellä harjukannaksella. On hienoa, että Ullatievan suojelualue laajenee näin arvokkaalla metsällä”, kommentoi Luonnonperintösäätiön pohjoisten alueiden suojelupäällikkö Petri Haapala.

Alueeseen sisältyy myös seitsemän hehtaaria nevaa, luhtaa ja tulvaniittyä Ala-Ullajoen varressa. Rantametsissä kasvaa enimmäkseen hieskoivua, lehtipuista myös haapaa, leppää ja pihlajaa. Ullajärven koillisrannalla on kaunis ja kirkasvetinen Syvävuopion lahdelma. 

”Ullatievan metsissä on runsaasti lahopuuta ja keloja, joihin tikat ovat naputelleet kolojaan. Mäntyjen rungoilla ja oksistoissa kasvaa suuret määrät luppoa. Vanhojen metsien asukkaista voi nähdä mm. lapintiaisen, pohjantikan ja kanahaukan, lisäksi alueella pyörii iso- ja kirjosiipikäpylintuja. Talvella kuukkelit tulevat tervehtimään. Nämä lajit asustelevat alueella ympäri vuoden”, Haapala luonnehtii metsän rikasta lajistoa.  

Maastoltaan alue on vaihtelevainen. Tievojen päällä ja rinteissä on useita jääkauden muovaamia syviä suppia. Harjulta aukeavat hienot maisemat vesistöjen yli: etelässä Ullajärven takana kohoaa Pallas-Yllästunturin Pyhäkeron siluetti, pohjoisessa siintää näkymä Palovaaralle.

Alueen koillis- ja eteläosissa on muinaismuistolain rauhoittamat kiinteät muinaisjäännökset: Periläjärven liepeillä muinainen peuranpyyntikuoppa ja Ullajärven itäpäässä kivikautinen asuinpaikka. Koska harjumaasto on herkkää kulumiselle, paikkaan sulan maan aikaan tutustuvien on suositeltavaa pysytellä poluilla. Talvella alueella voi vapaasti hiihdellä ja lumikenkäillä.

Ullatievan lisäalueen hinta tuli kokonaan lahjoituksena yksityiseltä Lapin luonnon ystävältä. 

Ullatievan suojelun historia alkoi jo vuonna 2009, jolloin Luonnonperintösäätiön perustajan Pentti Linkolan ystävät, Mauri Rautkari sekä edesmenneen Olavi Hildénin lapset lahjoittivat Enontekiön metsänsä säätiölle.

”Vanhan aluelahjan ja uuden kaupan yhdistyessä on syntynyt merkittävän kokoinen Ullatievan ikimetsän kokonaisuus,” iloitsee suojelujohtaja Anneli Jussila.

”Luonnonperintösäätiölle voi lahjoittaa myös kokonaisia alueita. Lapissa olisi paljon suojeltavaa ikimetsää edelleen, enemmän kuin muissa maakunnissa. Nykyiset suojelualueet ovat suurelta osin avointa paljakkaa, mistä syntyy virheellinen, liian myönteinen kuva pohjoisen metsänluonnon suojelutasosta.”

Osallistu tästä Ylä-Lapin ikimetsäkeräykseen

(Kuva: Petri Haapala)