Maalivahtilegenda Miikka Kiprusoff Kuusinki -keräyksen suojelijaksi

Luonnonperintösäätiön Kuusinki vapaaksi! -keräys on saanut suojelijakseen jääkiekkolegenda Miikka Kiprusoffin. Kiprusoff on Suomen maajoukkueen pitkäaikainen veräjänvartija ja ensimmäinen suomalainen, joka on voittanut NHL:n parhaan maalivahdin palkinnon.

Kanadassa Calgaryn NHL-joukkueessa pelatessaan kipinän perhokalastukseen saanut Kiprusoff tuntee Kuusinkijoen latvavedet hyvin. Mökkipaikka Kuusamon itäosista valikoitui aikoinaan nimenomaan kalastus- ja eränkäyntimahdollisuuksien perusteella. Kun Kuusinkijoki vapautetaan vesivoimasta, on Kiprusoffien mökkijoki yksi potentiaalisimmista Kuusamon järvien välisiin pikkujokiin nousevan taimenen kutupaikoista.

Miikka Kiprusoff, miksi Kuusinkijoki on tärkeä vapauttaa?

– Kuusinkijoki on ainutlaatuinen. Luonnontilaisen joen, puhtaan veden, alkuperäisen taimenkannan ja hienojen rantametsien yhdistelmä on vertaansa vailla. Taimenen kulkemisen estäminen joessa 1950-luvulla rakennetun voimalaitoksen myötä oli surkea, joskin ajan tarpeet huomioiden ymmärrettävä ratkaisu. Tilanne voidaan nyt 2020-luvulla korjata. Myllykosken voimalaitos lakkauttamalla Kuusinki saadaan alkuperäiseen loistoonsa.

Mitä Kuusinkinjoki ja Kuusamon luonto sinulle merkitsee?

– Suomeen palattuani etsin paikkaa, mistä vielä löytyisi oikea erämaafiilis. Kuusinkijoen latvoilta löysin tilaa olla rauhassa puhtaiden kalavesien äärellä sekä vanhaa metsää, jossa on hyvä kulkea. Kuusamossa olen päässyt näyttämään myös kahdelle kaupungissa kasvaneelle pojalleni, miltä Suomen luonto kauneimmillaan näyttää.

Kenet haluaisit mukaan keräykseen?

– Koillismaan yritysten ja yhteisöjen lisäksi toivoisin perho- ja muiden vapakalastajien osallistuvan hankkeen rahoittamiseen. Kuusinkijoki on maan kuulu kalapaikka, ja nyt jokaisella kalamiehellä ja -naisella on mahdollisuus osallistua sen vapauttamiseen. Erityisesti haastan kalastusta harrastavat vanhat pelikaverit mukaan keräykseen.

Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg iloitsee Kiprusoffin ryhtymisestä suojelijaksi: 

– Miikka on paras henkilö haastamaan kiekkoseuroja, kiekkoilijoita ja toki myös muita tahoja mukaan suojelemaan ja vapauttamaan Kuusinkia. Miikalla kiekot eivät putoile räpylästä, vaan hän ottaa tästäkin upean kopin.

Kuusinki vapaaksi! on mittava hanke, jossa Kuusamon Kuusinkijoen ja Piilijoen uomaa, sekä joen viereisiä rantametsiä suojellaan Myllykosken lakkautettavan voimalaitoksen ylä- ja alapuolelta yhteensä noin viiden kilometrin matkalta. Metsien suojelun lisäksi on tarkoitus avata ja ennallistaa taimenestaan kuulun vesiekosysteemin vaelluskalareittejä.

Kuusinki vapaaksi! -keräyksen kampanjasivu

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top