Luonnonperintösäätiölle lahjoituksena ikimetsää Inarista

Luonnonperintösäätiö vastaanotti heinäkuussa arvokkaan lahjoituksen Inarijärven luoteisrannalta Kässiluohtân pohjukasta. Suojeluun saatiin seitsemän hehtaarin metsäalue, joka yhdessä aiemmin suojeltujen lähialueiden kanssa muodostaa 116 hehtaarin erittäin arvokkaan kokonaisuuden. Näin eteni pienen askeleen myös Euroopan unionin tavoite suojella tiukasti kaikki jäljellä olevat iki- ja aarniometsät.

”Jos jossain on ikimetsää, niin täällä. Jiersijärven ja Inarijärven välisellä Kiimasvaaran–Hyljevaaran alueella puusto on niin luonnontilaista, että vastaavaa näkee harvoin. Olemme todella iloisia tästä lahjoituksesta”, hymyilee vastikään alueeseen tutustunut Luonnonperintösäätiön suojelupäällikkö Ari-Pekka Auvinen.

Luonnonperintösäätiön vastaanottama alue yhdistyy suoraan säätiön aiemmin suojelemaan 42 hehtaarin Čáháligväärin eli Maahisenvaaran suojelualueeseen sekä toiseen, hiljattain perustettuun 67 hehtaarin yksityiseen suojelualueeseen. Viimeksi mainitun alueen suojelivat samat ihmiset, jotka nyt lahjoittivat maata Luonnonperintösäätiölle, Mari-Helena Hoikka ja Olli Sundell.

”Ostimme vuonna 2007 avoimilla markkinoilla myynnissä olleen 89 hehtaarin palstan metsäyhtiö Tornatorilta. Emme olleet sitä ennen mitenkään syventyneet metsäasioihin, mutta kyllähän se aika hyvältä näytti, kun metsäarviossa kaikki metsät oli merkitty yli 200-vuotiaiksi”, muistelee Olli Sundell.

Kiimasvaaran metsä oli vielä 2000-luvun taitteessa akuutin hakkuu-uhan alla. Metsäyhtiö ehti suunnitella sinne hakkuuleimikon ja talviteiden linjaukset. Suojelujärjestöjen metsäasiantuntijat löysivät kuitenkin alueelta muun muassa erittäin uhanalaista lutikkakääpää ja aarnimetsille tunnusomaista riekonkääpää. Lopulta Tornator päätti myydä metsän, joka sai luontoarvoja kunnioittavat omistajat. Hoikka ja Sundell tilasivat Jiersijärven rinteeseen kolttasaamelaiselta urakoitsijalta maastoon katoavan mökin, ja Sundell veisti sen rantaan täysin ilman koneita pienen saunan.

”Kun Jiersijärvelle menee, ei sieltä tee mieli lähteä pois. Iltaisin ovat hiiri- ja varpuspöllö tulleet katsomaan ihmisasukasta ihan vierestä ja vaaroilta on löytynyt monenlaisia merkkejä karhujen touhuista. Olemme kokeneet alueen ainutlaatuisena ja toivomme sen sellaisena säilyvänkin”, kertoo Sundell.

Luonnonperintösäätiön Pelastetaan Ylä-Lapin ikimetsät -kampanja pyrkii suojeleman saamelaisten kotiseutualueella sijaitsevia Euroopan viimeisiä koskaan hakkaamattomia luonnonmetsiä. Mittaamattomien luontoarvojen ohella luonnonmetsät ovat keskeisiä perinteiselle poronhoidolle talviaikaisina luppolaitumina sekä erottamaton osa Suomen pohjoisimpien osien maisemaa.

Luonnonperintösäätiön lahjoituksena vastaanottamaan alueeseen kuuluu yli 200 metriä Inarijärven luonnontilaista rantaviivaa. Ranta avautuu Ukonselälle, joka on osa valtakunnallisesti arvokasta Inarijärven ja Juutuanjoen maisema-aluetta. Komean maiseman kruunaa järven selältä näkyvä koskematon vaaranrinne.

(Kuva: Ari-Pekka Auvinen)

Lahjoita tästä Pelastetaan Ylä-Lapin ikimetsät -keräykseen!
Maahisenvaaran suojelualuesivut

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top