Luonnonalueita suojeluun Enontekiöltä 

Luonnonperintösäätiö on suojellut reilun neljänkymmenen hehtaarin alueen Enontekiöltä Ylä-Lapin ikimetsäkeräyksen turvin. Uusi suojelualue koostuu kahdesta metsäisestä ja soisesta palstasta, jotka sijaitsevat noin kymmenen kilometrin päässä toisistaan Enontekiön keskustasta itään ja kaakkoon.  

Palstoista suurempi, Sitsapesämaa, kattaa kolmenkymmenen hehtaarin alueen Ketomellan kylän pohjoispuolella. Alueella kasvaa varttunutta mäntymetsää, jonka yksittäiset naavaiset petäjät ovat jopa parisataavuotiaita. Metsän suojaisessa siimeksessä pesivät kuukkeli, metso ja isokäpylintu. Kosteimmilta paikoilta voi kuulla myös riekon naurunkäkätyksen. Osa alueesta on luonnontilaista suota. Siellä viihtyvät muun muassa kurjet ja monet kahlaajalinnut. 

”Sitsapesämaa on myös maisemallisesti arvokas, sillä alueen länsi- ja pohjoisreunalta avautuu upea näkymä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston Pyhäkeron ja Ounastunturien suuntaan”, kertoo alueeseen tutustunut Luonnonperintösäätiön suojelupäällikkö Petri Haapala

Peltovuoman kylässä Nunnasentien varrella sijaitseva pienempi reilun kymmenen hehtaarin palsta rajoittuu eteläreunaltaan Pasmajokeen, joka kuuluu Ounasjoen vesistöalueeseen. Joki tulvii toukokuussa Saivojänkän suolle.  

”Jokivarsi on silloin varsinainen muuttolintukeidas. Alueen kartoitusreissulla näin siellä runsaasti vasta saapuneita pohjoisen lintuja, joukossa myös uhanalaisia lintulajeja. Vesilintujen joukossa ruokaili paljon jouhisorsia, parikymmentä suokukkoa piti joenpenkalla turnajaisiaan. Mustaviklot kahlailivat syvällä tulvavedessä ja merikotka kantoi läheiseltä Pasmajärveltä kalaa”, Petri Haapala kuvailee. 

Monimuotoisen suon keskellä kasvaa hieskoivusaareke, jota täplittävät lukuisat muurahaispesät. Palstan pohjoisosassa kohoaa paahteinen, pohjavesialueeseen kuuluva mäntyharjanne. Palstan kaakkoisreuna sivuaa myös lähdevaikutteisen järven rantaa. 

Suojeltuna palstat saavat suuremman palstan mukaan yhteiseksi nimekseen Sitsapesämaa, pohjoissaameksi Čiekčábeasseeana. 

Alueiden hankintaan saatiin merkittävä lahjoitus yksityiseltä Lapin luonnon ystävältä.

(Kuva: Petri Haapala)

Sitsapesämaan suojelualue

Lahjoita tästä Ylä-Lapin ikimetsäkeräykseen!

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Kivimäki. Kuva: Harri Hölttä

Uusi suojelumetsä Muuruvedelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut metsäalueen suojeltavaksi Muuruvedeltä Kuopiosta. Suojelualueeksi rauhoitettava Kivimäen metsä on laajuudeltaan noin kuusitoista hehtaaria. Luonnonperintösäätiöllä on ennestään Pohjois-Savossa seitsemän luonnonsuojelualuetta.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top