Suojelualue koostuu kahdesta metsäisestä ja soisesta palstasta, jotka sijaitsevat noin kymmenen kilometrin päässä toisistaan Enontekiön keskustasta itään ja kaakkoon.
Palstoista suurempi, Sitsapesämaa, kattaa kolmenkymmenen hehtaarin alueen Ketomellan kylän pohjoispuolella. Alueella kasvaa varttunutta mäntymetsää, jonka yksittäiset naavaiset petäjät ovat jopa parisataavuotiaita. Metsän suojaisessa siimeksessä pesivät kuukkeli, metso ja isokäpylintu. Kosteimmilta paikoilta voi kuulla myös riekon naurunkäkätyksen. Osa alueesta on luonnontilaista suota. Siellä viihtyvät muun muassa kurjet ja monet kahlaajalinnut.
Sitsapesämaa on myös maisemallisesti arvokas, sillä alueen länsi- ja pohjoisreunalta avautuu upea näkymä Pallas-Yllästunturin kansallispuiston Pyhäkeron ja Ounastunturien suuntaan.
Peltovuoman kylässä Nunnasentien varrella sijaitseva pienempi reilun kymmenen hehtaarin palsta rajoittuu eteläreunaltaan Pasmajokeen, joka kuuluu Ounasjoen vesistöalueeseen. Joki tulvii toukokuussa Saivojänkän suolle. Jokivarsi on silloin varsinainen muuttolintukeidas.
Monimuotoisen suon keskellä kasvaa hieskoivusaareke, jota täplittävät lukuisat muurahaispesät. Palstan pohjoisosassa kohoaa paahteinen, pohjavesialueeseen kuuluva mäntyharjanne. Palstan kaakkoisreuna sivuaa myös lähdevaikutteisen järven rantaa.
Suojeltuna palstat saavat suuremman palstan mukaan yhteiseksi nimekseen Sitsapesämaa, pohjoissaameksi Čiekčábeassieana.
VALIKKO