Merja Salon muistorahasto

Merja Salon kuva

Professori ja valokuvaaja Merja Salo kuoli 65-vuotiaana torstaina 16.8.2018 syöpään, jota oli sairastanut jo pitkään. Merja tunnettiin Suomessa ja kansainvälisesti valokuvan moniottelijana, joka teki elämäntyönsä tutkimuksen ja opetuksen lisäksi valokuvataiteilijana ja toimittajana. Hän toimi professorina Taideteollisessa Korkeakoulussa, sittemmin Aalto-yliopistossa vuodesta 1994 lähtien kuolemaansa saakka. Taiteen tohtoriksi Merja väitteli vuonna 1997. Merjalle myönnettiin tunnustuksena työstään valokuvan parissa Finnfoto-palkinto vuonna 2015 ja valokuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2011.

Vaikka eräät Merjan taiteellisista töistä, kuten vuonna 1984 valmistunut Musta Kasvisto ja vuonna 2011 julkaistu valokuvakirja Automaisemia – Carscapes käsittelivät ihmisen ja luonnon suhdetta, Merjan rakkaus luontoon ja erityisesti metsiin oli monille vähemmän tunnettua.

Merja nautti aina suunnattomasti luonnossa liikkumisesta, marjastuksesta, sienestyksestä, vaeltamisesta ja telttailusta. Vuonna 2008 juuri ennen sairastumistaan Merja hankki kesämökkitontin Etelä-Karjalasta Ruokolahdelta. Tontille valmistui seuraavana juhannuksena kesähuvila Suvisalo. Suvisalosta tuli Merjalle rakas ja tärkeä paikka, jossa hän sai viettää kymmenen kesää. Näiden vuosien aikana Merjan arvostus metsä- ja järviluontoa ja eläimistöä kohtaan syveni. Suvisalon lähellä tehdyt avohakkuut surettivat Merjaa.

Muistorahasto ikimetsien suojeluun oli Merjan oma toive. Merja lahjoitti vielä eläessään vuonna 2017 Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi valtion järjestämään Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaan ja muisti Luonnonperintösäätiötä myös testamentissaan.

Merjaa viehätti Claude Lévi-Straussin teoria siitä, kuinka ihmisen ajattelu rakentuu vastakohtaparien varaan. Lévi-Straussin mukaan myytit ja tarinat olivat lopulta aina palautettavissa vastakohtapareihin, joista perustavimmat olivat luonto ja kulttuuri, sekä elämä ja kuolema.

Eläessään Merja työskenteli kulttuurin parissa, kuolemallaan hän halusi suojella Suomen ainutlaatuista luontoa.

Teksti: Elina Lemmetty, Merjan tytär

Merjan muotokuva: Kari Pyykönen

Merja Salon muistorahastoon ikimetsien suojeluun voi osallistua seuraavasti:
– Valitse lahjoitussumma
– Kirjoita viestikenttään Merja Salon muistorahasto ikimetsien suojelemiseksi tai käytä viitenumeroa 201715
– Kirjoita saajaksi Luonnonperintösäätiö
– Siirrä summa lahjoitustilille FI78 5494 0950 0224 93

Muistorahastoon kertyvillä varoilla on tarkoitus hankkia ikimetsä tai muu arvokas luontoalue ensisijaisesti Etelä-Karjalasta.

Merja kuuntelee jättimäistä kääpää Ruokolahdella

Kuva: Merja kuuntelee jättimäistä kääpää Ruokolahdella, lähellä rakasta kesäpaikkaansa. Kuva Elina Lemmetty.

Keräyksen eteneminen: 71.584,38 €

(päivitetty 08.11.2021)

Lahjoita kampanjaan

Shopping Cart
Vieritä ylös