Hiidenkivenkorpi suojeltiin Urjalassa

Luonnonperintösäätiö osti Urjalan Nuutajärveltä vanhan metsän, joka nimetään Hiidenkivenkorveksi. Kahdentoista hehtaarin metsä on kauttaaltaan puustoinen, sillä siihen ei ole sataan vuoteen juuri kajottu muuten kuin lähinnä tuulenkaatoja korjaillen.  

”Nimestään huolimatta metsä ei biologisessa mielessä ole korpi, mutta sanan yleiskielisen merkityksen mukaisesti se on kyllä vanha ja huomattavan sankka kuusimetsä”, kertoo Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila.

Hiidenkivenkorven alueella on perimätiedon mukaan sijainnut esihistoriallinen asuinpaikka. Metsän reunalla sijaitsee jääkauden jättämä siirtokivilohkare, joka paikkakunnalla tunnetaan Rojukivenä. Vanha kansa nimitti Rojukiven kaltaisia suuria kiviä hiidenkiviksi, sillä mikäpä muu kuin hiisi saattaisi siirrellä jättimäisiä lohkareita.

Metsä sijaitsee omassa rauhassaan pikkutien varressa. Sen laidassa sijaitsee autioitunut Järvenpään rakennusryhmä, jossa asuttiin vuodesta 1922 pitkälle sotien jälkeiseen aikaan. Metsän myi säätiölle Riitta Saarinen, joka halusi alueensa suojeluun – olihan hänen sukunsa säästänyt sitä koko satavuotisen omistushistoriansa ajan.

Hiidenkivenkorvessa kulkija voi kokea aidon vanhan havumetsän ilmapiirin ja kuulla korkeita kuusia huojuttavassa tuulessa esihistorian havinaa. Luonnonperintösäätiön huomassa Hiidenkivenkorven rauha jatkuu mittaamattoman pitkän ajan.

Hiidenkivenkorpi on peräti viides Luonnonperintösäätiön suojelualue Urjalassa. Muut säätiön suojelualueet paikkakunnalla ovat Pyssykangas, Haapalaakso, Metsänpeitto ja Saittovuori.

”Etelä-Pirkanmaalta tuntuu edelleen löytyvän suojeltavia sankkoja metsiä. Säätiö tarvitsee jatkuvasti lahjoituksia, jotta nämä upeat luonnonalueet saadaan suojeltua ja pelastettua hakkuiden kynsistä”, suojelujohtaja Anneli Jussila painottaa.   

Hiidenkivenkorpi Luonnonperintösäätiön suojelualuesivuilla

(Kuva: Mari Helkiö)

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Luonnonperintösäätiön lahjoitustavaroita. Kuva: Niina Rosenberg

Säätiö saa monipuolisesti lahjoituksia luonnonsuojeluun

Luonnonperintösäätiö on vastaanottanut kuluneen syyskauden aikana rahalahjoitusten lisäksi runsaasti muitakin lahjoituksia metsiensuojelun hyväksi. Säätiölle on tarjottu muun muassa kiinnostavia tavaralahjoituksia sekä maa-alueita ja arvopapereita. Säätiössä lahjoitusvirtaa on seurattu tyytyväisenä ja kiitollisena.
Lue lisää
Kuva: Harri Hölttä

Uusi metsiensuojelualue Nurmijärvelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut luonnonsuojelullisesti arvokkaan metsäalueen Uudeltamaalta, Nurmijärven Parkkimäestä. Kunnan keskustan läheisyydessä olevan metsäalueen pinta-ala on 5,6 hehtaaria.
Lue lisää
Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös