”Kartanon metsä on todella monipuolinen sekä puustoltaan että maastoiltaan, ikään kuin läpileikkaus Suomen tavallisimmista metsätyypeistä – sen reunoilla kohoilee loivia kallioita ja keskemmällä on lehtomaista ja tuoretta kangasta. Sankka puusto ja vaihtelevat maisemat lumoavat kauneudellaan. Metsää voi hyvällä syyllä sanoa kokoaan suuremmaksi”, kehuu Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila.

Kartanon metsän myi säätiölle euralainen perikunta, joka ymmärsi metsän luonnonsuojelullisen arvon eikä halunnut sen muuttuvan hakkuuaukeaksi. Kauppa mahdollistui Oy Julius Tallberg Ab:n lahjoituksen turvin.

Kartanon metsässä kasvaa runsaasti isoja, todella korkeita ylispuita. Lahopuuta maastossa on paljon, sekä pystyssä että kumollaan; eteläinen osa metsästä on suorastaan aarniomaista vanhoine raitoineen ja haapoineen. Metsän keskelle piiloutuu vanha niitty, joka kasvaa koivua, muuten puusto on havupuuvaltaista. Siimeksessä kiemurtelee kauniita polkuja. Myös vesielementti on läsnä: alue rajoittuu länsipuolella naapurin lampeen, ja keskiosan läpi virtaa vesi ojassa päätyen lopulta purojen ja ojien kautta suureen Pyhäjärveen. Ojan juoksua on mahdollista ennallistaa luonnontilaisemmaksi.

Monet lintulajit viihtyvät ja pesivät metsässä: siellä havaittiin muun muassa tikkoja, töyhtötiainen, harmaasieppo, tiltaltti, sirittäjä, mustapääkerttu, peukaloinen, viherpeippo, metsäkirvinen ja hippiäinen. Metsässä nähtiin myös pyy poikueineen, ja seudun tiedetään olevan muidenkin metsäkanojen suosiossa. Myös rupikonna näyttää viihtyvän alueella, samoin kuin kauriit.

”Luonnonperintösäätiön huomassa Kartanon metsä säilyy koskemattomana ja turvallisena kotina sen lukuisille asukkaille”, iloitsee Oy Julius Tallberg Ab:n toimitusjohtaja Martin Tallberg

Kartanon metsä on Luonnonperintösäätiön toinen suojelualue Eurassa. Vuonna 2010 suojeltu Hömötiaisenmetsä sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Kartanon metsästä koilliseen.

Kartanon metsä. Kuvat: Anneli Jussila

Tee kertalahjoitus ikimetsien hyväksi.

MobilePay: 10066