Aarnivalkea-Kivisuon suojelualue Kuusamossa laajenee

Luonnonperintösäätiön Kuusamossa sijaitsevaa Aarnivalkea-Kivisuon suojelualuetta laajennetaan uusilla aluehankinnoilla. Kokonaisuudessaan alueen pinta-ala nousee 300 hehtaariin tehden siitä Luonnonperintösäätiön suurimman yksittäisen suojelualueen.

Alueen ensimmäinen 56 hehtaarin osa ostettiin 2013, jonka jälkeen aluetta laajennettiin vuonna 2016 kahdella sekä 2019 yhdellä maakaupalla. Tämän vuoden marraskuussa ja joulukuussa säätiölle hankitut noin 66 ja 67 hehtaarin laajennukset sijaitsevat aivan aikaisemmin suojeltujen alueiden itäpuolella.

Aarnivalkea-Kivisuo on luontoarvoiltaan rikas aapasuo, jonka luontotyyppien vaihtelu allikkoisesta nevasta metsäsaarekkeiden kangasmetsiin ja niiden jopa 400-vuotiaasiin mäntyihin luo alueesta hyvin monimuotoisen. Suurimmat avovesilampareet ovat lähes hehtaarin laajuisia ja vesilintujen, kuten uivelon ja tukkasotkan elinpiiriä. Lampareiden reunoilla ja mättäillä viihtyvät monet kahlaajat, kuten äärimmäisen uhanalainen suokukko ja pohjoinen mustaviklo.

Uusien laajennusten myötä suojelualueeseen liittyy myös pitempi osa avosuon läpi luikertelevista Vääräjoen luonnontilaisista latvavesistä, joiden lettoisilla rannoilla voi tavata muun muassa näyttävän punakämmekän.

Osa tänä vuonna hankittujen alueiden kangasmetsistä on hakattu 2000-luvulla ja metsänpohjaa muokattu koneellisesti.  ”Luonnonperintösäätiö osti alueet ennen kaikkea poikkeuksellisen rikkaan suoluonnon, Vääräjoen luonnontilaisen latvapuron ja suonlaiteiden vanhan puuston vuoksi. Ensi kesänä tarkastellaan maastossa, onko muokattuja ja osin ojitettuja hakkuualoja syytä ennallistaa”, pohtii Luonnonperintösäätiön suojelupäällikkö Ari-Pekka Auvinen.

Luonnonperintösäätiön toiminta on ollut kuluneen vuoden aikana voimakkaassa kasvussa. ”Vaikka metsien hinnat ovat nousussa, Luonnonperintösäätiö on tänä vuonna onnistunut suojelemaan enemmän luonnonalueita kuin aikaisempina vuosina. Luonnonperintösäätiö hankkii suojelualueita lahjoitusvaroin ja lahjoittajien määrän kasvaminen on mahdollistanut uusien alueiden tehokkaan hankinnan”, kertoo Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg.

Luonnonperintöperintösäätiö on edelleen kiinnostunut laajentamaan Aarnivalkea-Kivisuon suojelualuettaan. Suurimmillaan Kivisuolle ja sen ympäristöön voisi muodostua noin 800 hehtaarin arvokas luontokokonaisuus, jolla olisi myös merkittävää virkistyskäyttöpotentiaalia. Alue sijaitsee vain kuuden kilometrin päässä Kuusamon keskustasta lounaaseen.

”Kuusamon kaupunki omistaa Kivisuolla ja sen länsilaidalla noin 350 hehtaaria maata. Alueen suurimmat luontoarvot ovat juuri siellä. Katseet kääntyvätkin luontokaupunki Kuusamon suuntaan, mitä näillä mailla päätetään tehdä. Alueelle on suunniteltu muun muassa avohakkuita ja ralliajorataa. Luontoarvojen ja maisemien puolesta kaupungin maat ovat joka tapauksessa kansallispuistotasoa”, sanoo alueeseen tarkemmin tutustunut suojelupäällikkö Ari-Pekka Auvinen.

Aarnivalkea-Kivisuo Luonnonperintösäätiön suojelualuesivuilla

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top