Viitasen pientilasta syntyy luonnonsuojelualue Keuruulle

Luonnonperintösäätiö osti syyskuussa 2018 Viitasen pikkutilan Keuruulta, läheltä Petäjäveden rajaa. Omistajat tarjosivat tilaa suoraan säätiölle ja kertoivat, että tilalla ei ole hakattu eikä tehty juuri mitään muuta
neljäänkymmeneen vuoteen.

Tilan myynyt kemiöläinen pariskunta kertoo, että Viitasen ympäristön suuret hakkuut saivat heidät kauhistumaan ja ajattelemaan toisenlaista kohtaloa suvussa perintönä tulleelle tilalle. Säätiö kiinnostui alueen
suojelusta, vaikka metsä ei ole vielä aarniovaiheessa ja tilalla sijaitsee autiotalon pihapiiri.

Kaupat noin 7,5 hehtaarin kokonaisuudesta syntyivät lyhyen neuvottelun jälkeen. Metsän koskemattomuus on tuottanut Viitaseen sopivasti lahopuuta, ja pihapiirin jalot lehtipuut muodostavat mielenkiintoisen
vastavoiman mänty- ja kuusivaltaiselle metsälle. Pikkutilan entiset pellot kasvavat nyt lehtipuuta. Alue on monipuolinen, sen eteläpäässä juoksee puro ja tilalla on myös kaistale suota. Kiviaidat toivottavat
jalankulkijan tervetulleeksi – Viitasen pikkutie ei enää ole autolla ajettavassa kunnossa.

Moni-ilmeisen metsän ohella Viitasen kenttäkerroksen kasvillisuus on kiintoisa. Alueella kasvaa mm. valkolehdokkia, mäntykukkaa ja mesimarjaa.

Viitanen on Luonnonperintösäätiön 83. suojelualue. Kaupan myötä säätiöllä on nyt viisi luonnonsuojelualuetta Keski-Suomessa.

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Luonnonperintösäätiön lahjoitustavaroita. Kuva: Niina Rosenberg

Säätiö saa monipuolisesti lahjoituksia luonnonsuojeluun

Luonnonperintösäätiö on vastaanottanut kuluneen syyskauden aikana rahalahjoitusten lisäksi runsaasti muitakin lahjoituksia metsiensuojelun hyväksi. Säätiölle on tarjottu muun muassa kiinnostavia tavaralahjoituksia sekä maa-alueita ja arvopapereita. Säätiössä lahjoitusvirtaa on seurattu tyytyväisenä ja kiitollisena.
Lue lisää
Kuva: Harri Hölttä

Uusi metsiensuojelualue Nurmijärvelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut luonnonsuojelullisesti arvokkaan metsäalueen Uudeltamaalta, Nurmijärven Parkkimäestä. Kunnan keskustan läheisyydessä olevan metsäalueen pinta-ala on 5,6 hehtaaria.
Lue lisää
Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös