Valtio suojelee majavakorven Tulijoen naapurista

Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjassa valtion lupasi suojella maitaan saman verran, kuin mitä yksityiset suojelivat vuoden 2017 aikana korvauksetta omiaan. Luonnonperintösäätiön panos kampanjaan oli komeat 540 hehtaaria.

Panokselle saatiin erityisen mukava vastine, kun valtio ilmoitti loppuvuodesta suojelevansa suoraan Luonnonperintösäätiön Tulijoen suojelualueeseen rajoittuvan Pienijoen alueen. Kainuun Puolangalla sijaitseva Tulijoen suojelualue on noin 57 hehtaarin suuruinen ja valtion nyt suojelemalla Pienijoen alueella on kokoa hieman yli 11 hehtaaria.

Pienijoki ja läheinen Vesikkopuro laskevat valtion tuplauskohteella Tulijokeen. Alueella kasvaa samaa noin 150-vuotiasta kuusikkoa kuin Luonnonperintösäätiön suojelualueen puolellakin. Luonnontilaisen purojen varret ovat reheviä ja niiden kasvillisuuteen on vaikuttanut merkittävällä luonnon oman ekosysteemi-insinöörin toiminta: majava on tehnyt niihin vuosien kuluessa useita patoja.

Majavan toimien seurauksena alueelta löytyy eri-ikäisiä runsaslahopuustoisia tulvaluhtia, joista osalla kasvillisuuden uusi tuleminen on jo päässyt hyvään vauhtiin ja osalla kuolleet kuuset seisovat yhä pystyssä. Muutaman vuoden takaisella patoaltaalla Vesikkopuron varrella lahopuuta lienee lähes sata kuutiometriä hehtaarilla.

Luonnonperintösäätiö osti Tulijoen suojelualueen valtiolta keväällä 2014.

KUVA: Majavan patoaltaan seurauksena pystyyn kuollut kuusikkokorpi Vesikkopuron varrella. Ari-Pekka Auvinen.

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Näkkälän ikimetsä. Kuva: Petri Haapala

Ylä-Lapin ikimetsäkeräys etenee huikeaa vauhtia

Huhtikuussa käynnistetty Ylä-Lapin ikimetsäkeräys etenee huimalla vauhdilla. Toukokuussa kerrottiin Luonnonperintösäätiön saamasta maalahjoituksesta Länsi-Lapista Hannukaisen kylällä Kolarissa. Viime viikolla säätiö teki pinta-alaltaan historiansa suurimmat maakaupat, kun se osti 220 hehtaarin alueen Enontekiöltä.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös