Hakattu metsä ei vastaa -kampanja herättää suojelemaan ikimetsiä

Luonnonperintösäätiö on käynnistänyt Hakattu metsä ei vastaa -kampanjan, jonka tuotoilla pelastetaan uhanalaisia metsiä koko Suomesta. Tilanne on hälyttävä. Luonnon monimuotoisuuden säilymiseksi suojeltuja alueita on liian vähän ja ne ovat liian pieniä. Lisäksi ne ovat kaukana toisistaan eli huonosti toisiinsa kytkeytyneitä. Luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi alueiden pitäisi olla laajoja ja yhteydessä toisiinsa.

Enemmistö uhanalaisista eliölajeista elää metsissä. Hakkuut ja metsien muuttaminen talousmetsiksi on tuhonnut eläin- ja kasvilajien elinympäristöjä. Lahopuun vähentyminen on ollut monille lajeille kohtalokasta.

Suomessa metsiä on pidetty liki ehtymättömänä luonnonvarana. Metsillä ei kuitenkaan mene niin hyvin kuin yleisesti uskotaan. Hakkuuvimma on ajanut lajeja ahtaalle ja seuraukset ovat karut: Metsät ovat nuorentuneet ja puusto on yksipuolistunut. Näissä paikoissa luonto on paljon köyhempää kuin alueilla, joissa metsä on saanut kasvaa, kuolla ja syntyä uudestaan ilman ihmisen vaikutusta. Onneksi eri puolilla Suomea, etelästä pohjoiseen, on vielä luonnontilaista metsää jäljellä. Koskemattomat metsät vaativat suojelua.

Hakattu metsä ei vastaa -keräyksen tuotoilla Luonnonperintösäätiö hankkii uhanalaisia metsiä ja takaa niille pysyvän rauhoituksen. Samalla luodaan elintärkeitä turvapaikkoja elämälle.

Osallistu Luonnonperintösäätiön hätäkeräykseen lahjoittamalla vapaavalintainen summa Luonnonperintösäätiön tilille FI78 5494 0950 0224 93 viitenumerolla 202248 tai lahjoita 20€ lähettämällä tekstiviesti 20 ikimetsä numeroon 16588.

Hakattu metsä ei vastaa -kampanja käynnistettiin 11.10.2021 ja se kestää vuoden 2022 loppuun.

www.hakattumetsa.fi

(Kuvitus: Christer Nuutinen)

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Luonnonperintösäätiön lahjoitustavaroita. Kuva: Niina Rosenberg

Säätiö saa monipuolisesti lahjoituksia luonnonsuojeluun

Luonnonperintösäätiö on vastaanottanut kuluneen syyskauden aikana rahalahjoitusten lisäksi runsaasti muitakin lahjoituksia metsiensuojelun hyväksi. Säätiölle on tarjottu muun muassa kiinnostavia tavaralahjoituksia sekä maa-alueita ja arvopapereita. Säätiössä lahjoitusvirtaa on seurattu tyytyväisenä ja kiitollisena.
Lue lisää
Kuva: Harri Hölttä

Uusi metsiensuojelualue Nurmijärvelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut luonnonsuojelullisesti arvokkaan metsäalueen Uudeltamaalta, Nurmijärven Parkkimäestä. Kunnan keskustan läheisyydessä olevan metsäalueen pinta-ala on 5,6 hehtaaria.
Lue lisää
Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös