Turvapaikkoja elämälle jo 20 vuotta

Luonnonperintösäätiö täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Kahden vuosikymmenen aikana säätiö on suojellut 50 aluetta eri puolilla Suomea, yhteensä lähes tuhat hehtaaria.

Juhlavuotensa kunniaksi säätiö julkaisee kirjan Turvapaikkoja elämälle. Yli 200-sivuiseen kuvitettuun teokseen sisältyy artikkelien ja esseetyyppisten kirjoitusten lisäksi säätiön suojelualueiden esittelyjä.

Valtaosa kirjoittajista on mukana säätiön toiminnassa tai seurannut sitä läheltä. Kirjan aloittaa itseoikeutetusti säätiön perustaja, kalastaja-kirjailija Pentti Linkola omakohtaisilla muisteluksillaan metsien kohtalosta ja säätiön perustamisvaiheista. Säätiömuistojensa parissa viipyvät myös oppihistorian emeritusprofessori Anto Leikola ja kirjailija Anni Kytömäki.

Metsää ja suojelua lähestyy oman tutkimuksensa kautta matemaattisen ekologian professori Otso Ovaskainen ja maaseudun näkökulmasta maanviljelijä Mikko Hovila. Suomen kielen professori Kaisa Häkkinen puolestaan tarkastelee metsäsanastoa ja sen juuria suomen kielessä. Säätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila avaa näkökulmia hiisiperinteeseen ja silleen jättämisen filosofiaan. Kirjoittajissa on edustajansa myös lahjoittajilla ja metsänsä suojeluun myyneillä.

Kirjan loppuosassa esitellään 15 säätiön suojelualuetta monipuolisin tekstein, kuvin ja taiteilija Juha Ilkan piirtämin kartoin. Suojelualueiden tarina alkaa vuonna 2000 hankitusta lehtevästä Parikkalan Akanvaarasta ja ulottuu Puolangan Tulijoelle, taimenpuron rantaan, joka siirtyi säätiölle vuonna 2014.

Kaikilta esiteltäviltä alueilta on hankittu uutta tietoa: lajiselvityksiä, perinnetietoa tai mikrohistoriaa.

Kirjan tuotto käytetään säätiön luonnonsuojelutyöhön. Osta omasi verkkokaupastamme!

Kuva: Juhlakirjan kannessa Kaikkallion suojelualuetta. Kuva: Risto Sauso.

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top