Luonnonperintösäätiö osti loppuvuodesta 14 hehtaarin metsäkiinteistön Oulun Kiimingistä. Alueesta tekee merkittävän sen sijainti Kiimingin kalkkialueella. Kalkin ansiosta alueen maaperä on hyvin ravinteikasta, jonka vuoksi siellä esiintyy paljon harvinaisia kasveja, sieniä ja sammalia.

”Vehmaansuon tulevan suojelualueen erikoisuus on hyvin runsas tikankonttiesiintymä. Näin runsasta kasvustoa ei välttämättä löydy edes Kuusamon ja Tervolan parhailta tikankonttipaikoilta. Viime kesänä alueeseen kuuluvalla parin aarin korpilaikulla arviotiin olleen yli tuhat tikankontin kukkaa”, kertoo Luonnonperintösäätiön suojelupäällikkö Ari-Pekka Auvinen.

Orkideoihin kuuluva tikankontti on kukkiessaan Kiimingin kalkkialueen näyttävimpiä kasveja, mutta moni harvinainen laji on huomaamaton. Vehmaansuolla vähemmän huomiota herättävistä kalkinsuosijalajeista kasvaa ainakin soikkokaksikkoa. Alueen tarkempi lajistoselvitys on vielä tekemättä.

Samalla kalkkialueelle sijoittuva Kiimingin lettosoiden Natura-alue yltää lähimmillään vain 200 metrin päähän Luonnonperintösäätiön hankkimasta Vehmaansuosta. ELY-keskus on toteuttanut määrätietoisesti Kiimingin lettojen suojelua jo parinkymmenen vuoden ajan ostamalla kiinteistöjä ja maksamalla lettoalueista suojelukorvauksia.

”On hienoa, että Luonnonperintösäätiö hankki tämän avoimilla markkinoilla myynnissä olleen kohteen. Sen suojelu täydentää hienosti Kiimingin paljon uhanalaisia lajeja sisältävän kalkkialueen suojelua”, toteaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen luonto ja alueidenkäyttö -yksikön päällikkö Eero Melantie.

Vehmaansuon metsäkiinteistö on ollut tavanomaisessa metsätalouskäytössä ja sitä on muun muassa ojitettu. Luonnonperintösäätiö selvittää ensi kesän aikana, miten alueen luonnontilan palautumista voidaan nopeuttaa ja lehtolajien elinolosuhteita parantaa.

Vehmaansuo on Luonnonperintösäätiön 145. suojelualue koko Suomessa ja kymmenes Pohjois-Pohjanmaalla. Koko Suomessa säätiö on suojellut jo yli 3 600 hehtaaria arvokkaita luonnonalueita.

Vehmaansuo Luonnonperintösäätiön suojelusivuilla

(Kuva: Seppo Kemppainen/Vastavalo)