Vehmaansuo

Kunta: Oulu
Suojeluvuosi: 2021
Pinta-ala: 14 ha
Tikankontit. Kuva, Seppo Kemppainen, Vastavalo

Luonnonperintösäätiö osti 2021 loppuvuodesta 14 hehtaarin metsäkiinteistön Oulun Kiimingistä. Alueesta tekee merkittävän sen sijainti Kiimingin kalkkialueella. Kalkin ansiosta alueen maaperä on hyvin ravinteikasta, jonka vuoksi siellä esiintyy paljon harvinaisia kasveja, sieniä ja sammalia.

Vehmaansuon suojelualueen erikoisuus on hyvin runsas tikankonttiesiintymä. Alueeseen kuuluvalla parin aarin korpilaikulla arviotiin olleen kesällä 2021 yli tuhat tikankontin kukkaa

Orkideoihin kuuluva tikankontti on kukkiessaan Kiimingin kalkkialueen näyttävimpiä kasveja, mutta moni harvinainen laji on huomaamaton. Vehmaansuolla vähemmän huomiota herättävistä kalkinsuosijalajeista kasvaa ainakin soikkokaksikkoa. Alueen tarkempi lajistoselvitys on vielä tekemättä.

Samalla kalkkialueelle sijoittuva Kiimingin lettosoiden Natura-alue yltää lähimmillään vain 200 metrin päähän Luonnonperintösäätiön hankkimasta Vehmaansuosta. ELY-keskus on toteuttanut määrätietoisesti Kiimingin lettojen suojelua jo parinkymmenen vuoden ajan ostamalla kiinteistöjä ja maksamalla lettoalueista suojelukorvauksia. Luonnonperintösäätiön uusi suojelualue täydentää hienosti Kiimingin paljon uhanalaisia lajeja sisältävän kalkkialueen suojelua.

Vehmaansuon metsäkiinteistö on ollut tavanomaisessa metsätalouskäytössä ja sitä on muun muassa ojitettu. Luonnonperintösäätiö selvittää, miten alueen luonnontilan palautumista voidaan nopeuttaa ja lehtolajien elinolosuhteita parantaa.

Kuvagalleria

Kiimingin kalkkialueella sijaitseva tikankonttimetsä.

Suojele pala ikimetsää

Vehmaansuo

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top