Suojelusuo Pohjanmaalle

Luonnonperintösäätiö on aloittanut Suojelusuo Pohjanmaalle – yhteistyöhankkeen Pohjanmaan luonnonsuojelupiirin kanssa. Nyt hankkeen eteenpäin saamiseksi kerätään rahalahjoituksia.

Idea Luonnonperintösäätiön ja Pohjanmaan luonnonsuojelupiirin yhteisestä suohankkeesta lähti liikkeelle alkuvuodesta 2011, kun oli herännyt selkeä huoli luonnontilaisten soiden pysyvyydestä osana suomalaista maisemaa.

Tarkoitus on kerätä lahjoitusvaroja luonnontilaisen suon ostamiseksi Pohjanmaalta ja suojella se luonnonsuojelunlain nojalla.

Auta sinäkin suojelemaan suomalaista luonnontilaista suoluontoa!

Soidensuojelun taustaa

Maamme nykyinen soidensuojeluohjelma on 1970-luvulta, jolloin valittiin nykyisin suojelunalaisena olevat kohteet. Valintaperusteet ovat muuttuneet ja tietämys soista on lisääntynyt ratkaisevasti noista ajoista. Soidensuojelun edistyminen on ollut hyvin hidasta, sillä osa näistä 70-luvulla soidensuojeluohjelmaan valituista soista sai virallisen suojelupäätöksen vasta 2000-luvulla Natura-ohjelman myötä.

Turpeenottoon on hyödynnetty näiden 30 vuoden aikana uusia luontoarvoltaan merkittäviä soita valtavasti ja soidensuojelu on jäänyt pahasti energiateollisuuden jalkoihin. Uudesta soidensuojeluohjelmasta on vain puhuttu ja esitetty mahdollisuuksia, mutta mitään varmuutta sen käynnistämisestä ei ole.
Suot toimivat ilmastonmuutoksen hidastamiseksi hiilivarastoina, ne vähentävät tulvia vesivarastoina ja ennen kaikkea ovat viimeinen osa alkuperäisluontoa uhanalaislajeineen. Suot ovat merkittävä osa suomalaista maisemaa, mielenmaisemaa ja luonnon monimuotoisuutta.

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top