Valkeapuro

Kunta: Nurmijärvi
Suojeluvuosi: 2019
Pinta-ala: 6 ha
Valkeapuro. Kuva: Anneli Jussila

Valkeapuroksi nimetty kuuden hehtaarin suojelualue sijaitsee Nurmijärvellä. Alue hankittiin vuonna 2019. Sen arvokkain osa, rantavyöhyke, kasvaa rehevää lehtimetsää suurine raitoineen, haapoineen, koivuineen ja kuusineen. Joukossa on joitakin todella vanhoja ja vaikuttavia puuyksilöitä, joista toiset jo maahan kaatuneita luonteikkaita petäjiä.

Valkeapuron kaltainen koskematon rantalehto on itsessään suuri harvinaisuus, varsinkin täällä ns. hemiboreaalisella vyöhykkeellä eli tammivyöhykkeellä.

Kahden hehtaarin koskemattoman lehtoalueen kylkiäisenä tuli neljän hehtaarin osittain hakattu palsta, josta osa on istutettu kuuselle. Paikoin sillä kasvaa pieniä lehtipuu- ja kuusimetsiköitä. Luonnon helmaan jätettynä tämä reheväpohjainen alue kehittyy pian tukemaan vanhan lehdon selustaa ja samalla turvaa viehkeää Valkojan puronotkoa. Kirkas puro saa alkunsa Valkojan lähteestä lähistöltä ja laskee Vantaaseen paikassa, jossa vanha lehto alkaa.

Kuva: Anneli Jussila

Suojele pala ikimetsää

Valkeapuro

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Kuvagalleria

Vantaanjoen koskematonta rantalehtoa ja siihen rajautuva ennallistuva alue, jonka rajaa juoksee kirkasvetinen Valkojan puro.
Shopping Cart
Scroll to Top