Valkeapuro

Kommun: Nurmijärvi
Skyddsår: 2019
Område: 6 ha
Valkeapuro. Kuva: Anneli Jussila

Valkeapuro är ett sex hektars skyddsområde som ligger i Nurmijärvi. Området anskaffades år 2019. Strandzonen utgör den viktigaste delen med en frodig lövskog som består av stora sälgar, aspar, björkar och granar. Några av träden är riktigt gamla och imponerande, och bland dem finns furor som redan har fallit.

En orörd strandlund som Valkeapuro är en stor sällsynthet i sig, speciellt här i den hemiborealiska zonen, alltså ekzonen.

Vid sidan om den två hektar stora och orörda lunden kom en fyra hektars jordlott som är delvis huggen och delvis planterad med gran. På vissa ställen växer små löv- och granskogar. I naturens sköte utvecklas detta område med sin frodiga grund för att stödja den gamla lunden och samtidigt trygga den fascinerande bäcken Valkoja. Den klara bäcken börjar ur Valkojas källa i närheten och rinner ut i Vantaa på ett ställe där den gamla lunden börjar.

Bildgalleri

Vantaanjoen koskematonta rantalehtoa ja siihen rajautuva ennallistuva alue, jonka rajaa juoksee kirkasvetinen Valkojan puro.

Skydda en bit urskog

Valkeapuro

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen