Sieidisuálui – Seitasaari

Kunta: Inari
Suojeluvuosi: 2019
Pinta-ala: 217 ha
Luonnonperintösäätiön suojelualue Seitasaari

Sieidisuálui – Seitasaari on laaja erämainen metsäalue Inarissa Muddusjärven Syrminiemessä. Se on säätiön 95. suojelualue ja kooltaan 217 hehtaaria. Seitasaaren ostaminen mahdollistui loppukesästä 2019 elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen suuren lahjoituksen turvin.

Seitasaaren hiljaisuudessa kasvaa monisatavuotiaita mäntyjä, osa niistä jo keloutuvia aihkeja. Uusi suojelualue ulottuu viiden veden rantaan. Kaksi järveä, Tontanvuottamajärvi ja Hevosaitajärvi näkyy yhtä aikaa matalalta kannakselta. Kaunis Hevosaitajärvi kuuluu kokonaisuudessaan alueen sisään. Sen vastarannan jyrkiltä vaaranrinteiltä katselevat mahtavat ikipetäjät, joista osa on aloittanut kasvunsa lähemmäs tuhat vuotta sitten.

Seitasaaren metsästä löytyy myös häviämässä olevia jälkiä ihmisistä: lautan jäännökset, keloon kaiverrettu kulmikas lentoaukko telkälle sekä jälkiä vanhoista savotoista.

Alueen nimi oli ostohetkellä Anuntivaara läheisen karttanimen mukaan. Luonnonperintösäätiö halusi kuitenkin antaa sille uuden nimen kuvaamaan alueen muuttunutta asemaa suojelualueena. Syrminiemessä muutaman kilometrin päässä sijaitsee Seitavaara, saameksi Sieidivääri, ja sen huipulla on seitakivi, saamelaisten pyhä luonnonpaikka. Kun Syrminiemi on nykyisin kanavan ansiosta saari, olivat nimen ainekset näin koossa. Lisäksi säätiö halusi kunnioittaa vahvaa saamelaisaluetta ja antaa nimen kaksikielisenä. Alueella kulkiessaan voi jo nimistönkin ansiosta tuntea yhteyden suomalaista vanhempaan paikalliskulttuuriin, joka pyhitti luonnonpaikat.

Seitasaaren tulevaisuudesta kuultiin iloinen uutinen syksyllä 2019: Metsähallitus rauhoittaa aivan Seitasaaren vierestä suuren osan Syrminiemeä.

Kuvagalleria

Komea ja monimuotoinen metsäalue Inarin Kaamasessa. Ylispuissa satoja vuosilustoja. Alue ulottuu viiden eri vesistön rantaan. Metsäkanalintujen asuinaluetta.

Suojele pala ikimetsää

Sieidisuálui – Seitasaari

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top