Riihilahti ja Paratiisi

Kunta: Lappeenranta
Suojeluvuosi: 2018
Pinta-ala: 36 ha

Saimaan rannalla Lappeenrannassa sijaitsee yksi Luonnonperintösäätiön komeimmista suojelualueista. Sen luonnonsuojelullisesti merkittävin osa on vuonna 2018 Ahosen sisaruksilta peritty noin 35 hehtaarin kantatila. Aiemmin tilasta oli ostettu sisarusten vanhuutta turvaamaan 1,4 hehtaarin alue, joka nimettiin Paratiisiksi. Riihilahden tila on kokonaisuudessaan 36,7 hehtaaria. Siitä suojeltua metsää on 35 hehtaaria, hoidettavaa perinnemaisemaa vajaa hehtaari ja loput pihapiirejä.

Riihilahden tilaan kuuluu muutama kilometri rakentamatonta Saimaan rantaa, sata vuotta lähes koskemattomana kasvanut metsä, kaksi vanhaa pihapiiriä rakennuksineen ja niiden tuntumassa niittyjä sekä ketoja. Lisäksi alueella sijaitsee kivikautinen asuinpaikka, lähellä Saimaan muinaisrantaa.

Riihilahden arvokas ja monimuotoinen metsä ulottuu rannasta rantaan läpi Niemisenkärjen. Havuvaltaisessa metsässä kasvaa myös koivua, haapaa ja metsälehmuksia; erityisesti kallioiden välisissä laaksoissa metsänpohja on rehevää. Metsän suojissa menestyvät metso, kanahaukka, liito-orava ja ranta-alueella mm. majava; myös rupikonnat ja kyykäärmeet saavat elää täällä rauhassa.

Lisäksi suoraan etelänaapurina on yli 24 hehtaarin kokoinen Suoja-Riihilahden suojelualue, joka kuuluu toiselle omistajalle. Yhtenäinen suojelualue kattaa noin 60 hehtaaria.
Riihilahden eli Aholan tilaan kuuluu noin hehtaari arvokasta perinnemaisemaa, niittyä ja kuivaa ketoa, joita hoidetaan talkoovoimin käsin niittämällä ja heinäseipäissä kuivaamalla. Niityillä voi nähdä paljon erilajisia perhosia, siellä viihtyvät myös heinäsirkat ja monet muut hyönteiset. Tiluksilla on tehty hyönteistutkimusta ja siellä elää merkittävä määrä erilaisia koppakuoriaisia.

Nykyiset rakennukset edustavat Saimaan saaristotilojen perinteistä hirsirakentamista, jonka perusratkaisut ovat säilyneet samoina satoja, jopa tuhansia vuosia. Päärakennus on vuodelta 1905. Ahosten sisarusten toiveesta säätiö on sitoutunut säilyttämään tilakeskuksen. Kunnostukset pyritään tekemään perinteisin menetelmin ja osin talkoovoimin.

Riihilahden tilan sijainti itärajan lähellä suojelullisella hot-spot -alueella, kytkeytyneisyys, rakentamattomat rannat, sata vuotta koskematon metsä, alueen yhtenäisyys ja koko tekevät siitä yhden Luonnonperintösäätiön tärkeimmistä suojelukohteista.

Kuvagalleria

Saimaan rannalla Lappeenrannassa sijaitsee komea suojelualue, jonka luonnonsuojelullisesti merkittävin osa on vuonna 2018 Ahosen sisaruksilta peritty kantatila. Aiemmin tilasta oli ostettu sisarusten turvaama 1,4 hehtaarin alue, joka nimettiin Paratiisiksi. Riihilahden tila on kokonaisuudessaan 36,7 hehtaaria, josta suojeltua metsää on 35 hehtaaria, hoidettavaa perinnemaisemaa vajaa hehtaari ja loput pihapiirejä.

Suojele pala ikimetsää

Riihilahti

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top