Pyssynkangas

Kunta: Urjala
Suojeluvuosi: 2009
Pinta-ala: 7 ha
Pyssynkangas. Kuvaaja: Mikko Hovila

Alkukesästä 2009 säätiö osti Urjalasta kaksi samalle tilalle kuulunutta metsäkappaletta, Pyssynkankaan ja Haapalaakson. Pyssynkangas sijaitsee Kiimankulmantien pohjoispuolella ja on pinta-alaltaan 7,1 hehtaaria.

Metsä on saanut kasvaa vuosikymmenet täysin koskemattomana omistajansa tarkkaan vaalimana, ja varsinkin rehevimmissä paikoissa kuuset ovat huomattavan suuria, niin paksuja että eivät olisi edes mahtuneet tehtaiden sahoihin - mikäli Pyssynkangas olisi joutunut hakattavaksi eikä päätynyt säätiön kautta luonnonsuojelualueeksi.

Metsässä kasvaa myös kilpikaarnamäntyjä ja siellä täällä suuria lehtipuita. Suurten kuusten juurilta löytyi keväällä runsaanpuoleisesti liito-oravan lantaa merkkinä siitä, että myös tämä uhanalainen yön liitäjä on saanut Pyssynkankaalla turvapaikan.

Alueen keskiosa on kuivaa, paikoin vaikeasti kiivettävää kalliota, jonka reunoilla ja alapuolella kasvaa komeita mäntyjä. Metsän sisään jää kaksi pientä niittyä.

Näin löydät Pyssynkankaalle

Urjalasta ajetaan Punkalaitumen ja Huittisten suuntaan kulkevaa ns. Taikayöntietä (239), joka risteää 9-tien (Turku-Tampere -valtatie). 9-tien risteyksestä mitattuna noin viiden kilometrin päässä kääntyy oikealle Kiimankulmantie. Tätä ajetaan runsaat kolme kilometriä, jolloin loivan mutkan kohdalla oikealla erkanee pieni hiekkatie tuuheaan metsään. Pyssynkankaan metsä alkaa tästä.

Kuvagalleria

Liito-oravan elinpiiriä aidossa ikimetsässä, jossa huomattavan suuria kuusia, keskellä jyrkkä kallio keloineen.

Suojele pala ikimetsää

Pyssynkangas

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top