Pyssynkangas

Kommun: Urjala
Skyddsår: 2009
Område: 7 ha
Pyssynkangas. Kuvaaja: Mikko Hovila

I början av sommaren 2009 köpte stiftelsen två skogar, Pyssynkangas och Haapalaakso, som ägdes av samma gård i Urjala. Pyssynkangas ligger norr om vägen Kiimankulmantie och omfattar 7,1 hektar. Skogen har under ägarens vingar fått växa i lugn och ro i flera årtionden, och särskilt på de frodigaste ställena har granarna blivit ansenligt stora och så tjocka att det skulle ha varit omöjligt att placera dem in i fabrikerna sågar - alltså i den händelse att Pyssynkangas huggits ner och inte blivit ett naturskyddsområde genom stiftelsen.

Det växer också sköldbarkstallar och stora lövträd här och där i skogen. I vår hittades gott om spillning av flygekorre vid roten av de stora granarna vilket vittnar om att den hotade nattsvävaren också har hittat en tillflyktsort i Pyssynkangas.

Den torra mellersta delen av området är ställvis ett svårframkomligt berg vars kanter och nederdel är täckta av ståtliga tallar. Det ligger också två små ängar i skogen.

Näin löydät Pyssynkankaalle

Urjalasta ajetaan Punkalaitumen ja Huittisten suuntaan kulkevaa ns. Taikayöntietä (239), joka risteää 9-tien (Turku-Tampere -valtatie). 9-tien risteyksestä mitattuna noin viiden kilometrin päässä kääntyy oikealle Kiimankulmantie. Tätä ajetaan runsaat kolme kilometriä, jolloin loivan mutkan kohdalla oikealla erkanee pieni hiekkatie tuuheaan metsään. Pyssynkankaan metsä alkaa tästä.

Bildgalleri

Liito-oravan elinpiiriä aidossa ikimetsässä, jossa huomattavan suuria kuusia, keskellä jyrkkä kallio keloineen.

Skydda en bit urskog

Pyssynkangas

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen