Pohjolanvaara

Kunta: Kuusamo
Suojeluvuosi: 2018
Pinta-ala: 14 ha

Pohjolanvaaran yli 200-vuotias rinnekuusikko sijaitsee Etelä-Kuusamossa Vähäjärven rannalla noin 25 kilometriä Kuusamon kirkonkylältä etelään. Luonnonperintösäätiön talvella 2018 hankkima 13,5 hehtaarin luonnonsuojelualue on poikkeuksellisen vanha ja eheä kappale koillismaalaista luonnonmetsää.

Yli 320 metriin nouseva Pohjolanvaara suojaa etelään viettävää rinnettä pohjoistuulilta. Rinne laskee jyrkimmällä kohdalla 140 metrin matkalla 60 metriä Vähäjärveen. Rinteen pienilmasto ja ravinneolosuhteet ovat edulliset, mistä syystä suojelualueella on leveysastettaan eteläisempi tunnelma. Vaikka lahopuutakin on ehtinyt kertyä, on suurin osa yli 200 vuoden ikään ehtineistä kuusista yhä hyväkuntoisia ja kasvaa todennäköisesti vielä pitkään.

Rinteessä on tihkupintoja ja lähteisyyttä. Suojelualueen kenttäkerroksessa kasvaa mustikan lisäksi muun muassa oravanmarjaa, metsäkurjenpolvea ja metsäimarretta. Linnuista Pohjolanvaaran rinteellä kohtaavat eteläinen sirittäjä ja pohjoinen kuukkeli.

Pohjolanvaaran rinnemetsän Luonnonperintösäätiölle myi viereistä Pohjolan tilaa vielä 1980-luvulla viljellyt Tauriaisen suku. Perikuntaa kaupanteossa edustanut Sulevi Taurianen on liikkunut metsässä lapsesta saakka. Kouluikäisenä hänellä oli rinteessä hyppyrimäkikin.

– Montussa vauhdin sai pysäytettyä vain kaatumalla. Muussa tapauksessa olisi pudonnut alas jyrkännettä vanhan metsän puolelle tiheään kuusikkoon. Siinä katkesi muutamat Lampiset ja Järviset, muistelee Tauriainen.

Pohjolanvaara on Luonnonperintösäätiön kolmas suojelualue Kuusamossa. Kaksi aiempaa ovat suovaltainen Aarnivalkea-Kivisuo heti kirkonkylän lounaispuolella sekä itärajan tuntumassa Lämsänkylässä kuohuvan Multikosken rannalla sijaitseva Koskenranta.

Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Kuvagalleria

Pohjolanvaaran yli 200-vuotias rinnekuusikko sijaitsee Etelä-Kuusamossa Vähäjärven rannalla. Luonnonsuojelualue on poikkeuksellisen vanha ja eheä kappale koillismaalaista luonnonmetsää.

Suojele pala ikimetsää

Pohjolanvaara

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top