Lahnavuori

Kunta: Humppila
Suojeluvuosi: 2013
Pinta-ala: 13 ha

Humppilan Lahnavuoren 13,6 hehtaarin metsä Kiipunjärven itärannalta siirtyi säätiölle syyskuussa 2013, kun Lauri ja Helvi Myllyojan perikunta halusi myydä perintömetsänsä suojeluun. Lounais-Hämeessä on harvoin tarjolla yli kymmenhehtaarisia varttuneen ja vanhan metsän alueita. Lahnavuori onkin Luonnonperintösäätiön Hämeen suojelualueista toiseksi suurin.

Lahnavuoren metsää luonnehtii alueesta yli puolet kattava satavuotias aarniomainen kuusikko, joka kiertää yhtenäisenä nuorempia kalliomänniköitä. Vaihtelevat maastonmuodot tekevät metsämaisemasta mosaiikkimaisen: kalliorinteiden ja -kumpareiden väliin jää soisia ja lähteisiä kohtia pienine lampareineen. Paikoitellen kallio kohoaa jyrkänteiksi ja siellä täällä pilkistää pieniä kallionyppylöitä.

Pitkästä rauhan kaudesta kertovat metsänpohjaa verhoava paksu sammalmatto ja muurahaispesien runsaus. Suotuisassa ympäristössä kukoistavat myös naavat.

Lahnavuoren metsään kuuluu erillinen vajaan puolen hehtaarin runsaspuustoinen palsta pääalueen itäpuolella. Kosteapohjaisella palstalla kasvaa etupäässä vanhoja kuusia.

Lahnavuori on myös maakunnallisesti arvokas kallioalue.

Lahnavuori oli ostohetkellä Luonnonperintösäätiön 42. suojelualue.

Kuva: Mikko Hovila.

Näin löydät Lahnavuorelle

Alla on linkki Google Mapsin reittiohjeeseen, jossa voit vaihtaa lähtöpaikan haluamaksesi:

Osoite: Järventie 303, Humppila

Suunnilleen Järventie 303:n kohdalta kääntyy mökkitie länteen, rantaan. Olet jo suojelualueella.

Kuvagalleria

Vanha, paksusammalinen kuusimetsä kiertää yhtenäisenä nuorempia kalliomänniköitä vaihtelevassa maastossa, myös geologisesti arvokas.

Suojele pala ikimetsää

Lahnavuori

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top