Lahnavuori

Kommun: Humppila
Skyddsår: 2013
Område: 13 ha

Lahnavuori, den 13,6 hektar omfattande skogen som ligger på den östra stranden av sjön Kiipunjärvi i Humppila, övergick i stiftelsens händer i september 2013 när dödsbodelägarna till Lauri och Helvi Myllyoja bestämde sig för att sälja sin familjeskog för naturvård. De sydvästliga delarna av Tavastland erbjuder sällan gamla skogsområden på över tio hektar. Lahnavuori gäller det näststörsta av våra skyddsområden i Tavastland.

Lahnavuori kännetecknas av en hundraårig grandunge som utgör över hälften av skogen och med sitt sammanhängande trädbestånd kretsar de yngre talldungarna som växer på de små bergen i området. Den omväxlande terrängen får landskapet att se ut som en mosaik: mellan bergväggarna och kullarna förekommer vattniga områden med myrar, källor och små tjärnar. Det finns också branter och små backar som sticker fram här och där.

Skogen har gott om myrstackar och ett tjockt lager av mosse på marken vilket berättar om den långa fredstiden som området har fått njuta av. Miljön är lämplig för skägglav som härmed också förekommer i skogen.

Öster om huvuddelen av skogen befinner sig ett särskilt område på ett knappt halvt hektar med gott om träd. Den fuktiga jordmånen erbjuder ett hem för gamla granar framför allt.

Lahnavuori är också värdefull som ett bergsområd i Tavastland.

Lahnavuori är stiftelsens 42:a skyddsområde, det tionde i Tavastland.

Foto: Mikko Hovila.

Näin löydät Lahnavuorelle

Alla on linkki Google Mapsin reittiohjeeseen, jossa voit vaihtaa lähtöpaikan haluamaksesi:

Osoite: Järventie 303, Humppila

Suunnilleen Järventie 303:n kohdalta kääntyy mökkitie länteen, rantaan. Olet jo suojelualueella.

Bildgalleri

Vanha, paksusammalinen kuusimetsä kiertää yhtenäisenä nuorempia kalliomänniköitä vaihtelevassa maastossa, myös geologisesti arvokas.

Skydda en bit urskog

Lahnavuori

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen