Kullerolehto

Kunta: Hollola
Suojeluvuosi: 2016
Pinta-ala: 14 ha

Kullerolehto sijaitsee Paimelassa Lahden pohjoispuolella Savistenmäen peltojen laidalla. Alueen eteläpuolelta kulkee Metsäkulmantie.

Kullerolehto on rehevää lehtomaata, jossa keväällä kukkii sini- ja valkovuokko, kevätlinnunsilmä ja alkukesästä jopa kullero. Myös tuoksuva näsiä avaa täällä varhaiskeväällä kukkiaan. Metsässä kasvaa runsaasti eri-ikäisiä haapoja ja jättimäisiä kuusia. Sen sydämessä mäyräkukkulan lähellä on jo pitkään asuttu liito-oravan pesäpuu ja eri puolella aluetta on merkkejä liito-oravan ruokailupuista. Puita nakuttelemassa on havaittu mm. valkoselkätikka ja pohjantikka. Alue ostettiin loppuvuodesta 2016.

Samanaikaisesti ostettiin Koirasuonmäki, joka sijaitsee noin kilometrin päässä Metsäkulmantien molemmin puolin. Kullerolehto ja Koirasuonmäki olivat paikkakunnalla tunnetun, legendaarisen Aatos Peltolan maita ja hänen elinaikanaan lähes koskemattomia, lukuunottamatta pienialaista hakkuuta Kullerolehdon pohjoispuolella ja Metsäkulmantien vartta Koirasuonmäen kohdalla. Aatos Peltolan perilliset ymmärsivät metsien todellisen arvon ja myivät ne Luonnonperintösäätiölle. Molemmat metsäalueet ovat pinta-alaltaan noin 13,5 hehtaaria, ja Kullerolehtoon kuuluu lisäksi puolen hehtaarin erillispalsta sekä Koirasuonmäkeen 2 hehtaarin Pertinkulma. Metsät muodostavat yhteensä lähes 30 hehtaaria uutta järeäpuustoista suojelualuetta.

Kullerolehdon ja Koirasuonmäen metsien väliin jää lisäksi kolme suojeltua metsäkappaletta, joista kunkin koko on 10-19 hehtaaria. Yhdessä näiden jo suojeltujen metsien kanssa Kullerolehto ja Koirasuonmäki muodostavat harvinaislaatuisen ja huippuarvokkaan ”suojelualueiden saariston”, jossa saarelta toiselle on vain joidenkin satojen metrien matka.

Lue Heli Jutilan artikkeli kasviretkestä Paimelan suojelualueiden saaristoon keväällä 2017.

Kuvagalleria

Kullerolehto sijaitsee Paimelassa Lahden pohjoispuolella. Kullerolehto on rehevää lehtomaata, jossa alkukesästä kukkii kullero. Metsässä kasvaa runsaasti eri-ikäisiä haapoja ja jättimäisiä kuusia.

Suojele pala ikimetsää

Kullerolehto

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top