Keltalampi

Kunta: Heinola
Suojeluvuosi: 2008
Pinta-ala: 8 ha
Keltalampi

Luonnonperintösäätiö osti Keltalammen metsän heinäkuussa 2008 pitkien neuvotteluiden jälkeen. Alueeseen kuuluu kahdeksan hehtaaria metsää sekä puolen hehtaarin lampi lähes kokonaan.

Keltalammen metsä sijaitsee Heinolan ja Mäntyharjun rajalla, Kousanniemellä. Ympäristössä on runsaasti lampia ja puroja sekä metsämaata; ympärivuotinen asutus puuttuu lähes kokonaan. Ei ihme, että kesällä 2008 alueella onkin nähty karhuemo poikasineen.

Keltalammen metsä on luonnontilaisen kaltainen ja sen tunnelma erämainen. Puusukupolvia on useita ja puusto muodostaa useita latvuskerroksia. Lahopuuta esiintyy koko alueella. Maasto on paikoin kuivahkoa, paikoin tuoretta kangasta. Valtapuina ovat kuusi ja mänty, mutta seassa kasvaa myös lehtipuita, lähinnä haapoja. Metsässä on harvinaisen paljon suuria muurahaispesiä.

Keltalammesta lähtee puro, joka kulkee suurimmaksi osaksi luonnonuomassa: vain sen niskaa on joskus kaivettu, mutta sielläkin puro palautuu luonnontilaan. Tämän ansiosta Keltalampi onkin asettumassa alkuperäiseen pinnankorkeuteensa. Lampea ympäröi ehjä, kaunis rämereunus.

Puronotko muuttuu alempana kanjonimaisen syväksi kuruksi. Sen tienoilla kasvillisuus on rehevimmillään.

Keltalammen metsän entinen omistaja Kari Mörsky kertoo myyneensä metsän juuri Luonnonperintösäätiölle, koska oli järkyttynyt näkemistään avohakkuista lähiympäristössä.

Kuva: Ilpo Piiroinen 2009

Näin löydät Keltalammelle

Heinolasta ajetaan noin 20 kilometriä 5-tietä, kunnes tullaan Paasoon. Käännytään etelään Vanhakylään johtavalle tielle.
Hiekkatie johtaa levennykselle Heinolan ja Mäntyharjun kuntien rajalla. Jatketaan kompassisuunnassa kaakkoon suunnilleen kuntarajaa myöten. Matkaa tulee taivallettavaksi melko vaikeassa maastossa – suota, kallioita – toista kilometriä. Suojelualue on lammen kaakkois- ja eteläpuolella. Sen rajat havaitsee maastossa lähes kauttaaltaan.

Kuvagalleria

Kaunis erämainen lampi ja ehjä kangasmetsä asumattomalla seudulla, karhun kulkumailla.

Suojele pala ikimetsää

Keltalampi

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Vieritä ylös