Keltalampi

Kommun: Heinola
Skyddsår: 2008
Område: 8 ha
Keltalampi

Stiftelsen för naturarvet köpte en skog som omger tjärnen Keltalampi i juni 2008 efter långa förhandlingar. Området omfattar åtta hektar skog och en halvt hektars tjärn nästan i sin helhet.

Skogen ligger på gränsen mellan Heinola och Mäntyharju i Kousanniemi. Miljön erbjuder gott om tjärnar, bäckar och skogsmarker med nästan ingen åretruntbebyggelse alls. Det är alltså inget under att man har upptäckt en björnhona med sina ungar där sommaren 2008.

Skogen befinner sig nästan i sitt naturliga tillstånd och påminner om en ödemark. Det finns flera trädgenerationer där, och kronorna bildar lager. Murket trä hittar man överallt. Terrängen är dels torr, dels färsk mo. De dominerande träden är granen och tallen, men det finns också lövträd där, aspar i första hand. Skogen har stora myrstackar i ovaligt stora mängder.

Det finns en bäck som får sin början i tjärnen och rinner till största del genom en naturlig fåra; bara dess nacke har grävt någon gång, men bäcken håller på att återgå till sitt naturliga tillstånd även där. Det är därför vattennivån i Keltalampi håller på att återgå till det ursprungliga. Tjärnen är omgiven av en oskadad, vacker myrkant.

Lägre ner förändras bäcksänkan till en djup däld som påminner om en kanjon. Där är vegetationen som frodigast.

Den före detta ägaren till skogen Kari Mörsky berättar att han bestämde sig för att sälja skogen till Stiftelsen för naturarvet efter att han hade blivit chockad av kalhuggningarna i närmiljön.

Foto: Ilpo Piiroinen, 2009.

Näin löydät Keltalammelle

Heinolasta ajetaan noin 20 kilometriä 5-tietä, kunnes tullaan Paasoon. Käännytään etelään Vanhakylään johtavalle tielle.
Hiekkatie johtaa levennykselle Heinolan ja Mäntyharjun kuntien rajalla. Jatketaan kompassisuunnassa kaakkoon suunnilleen kuntarajaa myöten. Matkaa tulee taivallettavaksi melko vaikeassa maastossa – suota, kallioita – toista kilometriä. Suojelualue on lammen kaakkois- ja eteläpuolella. Sen rajat havaitsee maastossa lähes kauttaaltaan.

Bildgalleri

Kaunis erämainen lampi ja ehjä kangasmetsä asumattomalla seudulla, karhun kulkumailla.

Skydda en bit urskog

Keltalampi

Donera till exempel: 10,00 

Lägsta belopp: 5,00 

Varukorg
Rulla till toppen