Hiirettelänvuori

Kunta: Iitti
Suojeluvuosi: 2013
Pinta-ala: 18 ha

Kymijoen pohjoisrannalla, Iitin kirkonkylää vastapäätä kohoaa komea Hiirettelänvuori. Sieltä säätiö osti toukokuussa 2013 moni-ilmeisen 17,6 hehtaarin metsän.

Hiirettelänvuoren lakialuetta lukuun ottamatta metsä on rehevää, lehtomaista kangasta. Lännessä ja idässä vuorta suojaa paikoin yli satavuotias, vanhojen koivujen täplittämä kuusimetsä. Luoteiskulmassa on pieni korpi.

Hiirettelänvuoren metsässä lehtipuusto on poikkeuksellisen monilajista. Haapaa kasvaa eri puolilla paljon, samoin harmaaleppää. Erityisen ilahduttavaa on raitojen runsaus – niitä on varttumassa kaikenikäisiä, jopa metsiköiksi asti. Lahopuutakin metsään on syntynyt kohtalaisesti, erityisesti pystypuuna.

Hiirettelänvuoren metsä hipoo Kymijoen rantaa kaakossa ja etelässä muutaman sadan metrin matkalla. Metsä on myös maisemallisesti tärkeä: Kymijoelle avautuvat kauniit jokimaisemat palkitsevat Hiirettelänvuoren laelle kiipeävän.

Hiirettelänvuori on Luonnonperintösäätiön 38. suojelualue ja oli aikoinaan ensimmäinen alue Kymenlaaksossa. Varojen keruussa kauppaa varten on auttanut merkittävästi Kymenlaakson lintutieteellinen yhdistys säätiön kanssa yhteisessä Kuukkelimetsä Kymenlaaksoon -kampanjassa. Kampanja ja varojen keruu oston kattamiseksi jatkuu yhä.

Vuonna 2021 Iitti siirtyi Päijät-Hämeen maakuntaan.

Kuva: Lassi Kujala.

Näin löydät Hiirettelänvuorelle

Päivärannantie on suljettu puomilla suunnilleen Päivärannantie 60:n kohdalla, josta matka jatkuu tietä pitkin jalan. Matkaa suojelualueen reunaan on noin 400 metriä.

Päivärannantie on kapea yksityistie, eikä sen varrella ole varattu erillisiä parkkipaikkoja autoille.

Osoite: Päivärannantie 60, Iitti

Suojele pala ikimetsää

Hiirettelänvuori

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Kuvagalleria

Kymijoen rannalla kohoava Hiirettelänvuori reunametsineen, vanhaa kuusimetsää ja monipuolisesti lehtipuita – raitojen runsaus ihastuttaa.
Shopping Cart
Scroll to Top