Suojelualue Lounais-Hämeen Jokioisille

Jokioisissa Jänhijoen kylässä Kuuman kulmilla sijaitseva 7 hehtaarin metsätila on säätiön viimeisin suojelualue.

Tämä Sammaliseksi nimetty metsä oli kiinteistönvälittäjällä myynnissä, ja siitä käytiin tiukka tarjouskilpailu, jonka säätiö onnistui täpärästi voittamaan. Kauppa solmittiin marraskuun lopulla.

Sammalisen metsä on yksi luonnontilaisimpia säätiön Etelä-Suomen metsistä ja hieno aluevaltaus Jokioisilla, missä ei ole juuri suojeltuja metsiä. Sammalinen on hyvin sulkeutunut ja sen sammaleisessa maaperässä lojuu kaatuneita puita lahoamisen eri asteissa. Kuusimetsän lisäksi alueen länsipuolella kasvaa korkeaa, humisevaa mäntymetsää.

Ainoina merkkeinä ihmisestä on umpeutuva matala oja metsän sydämessä pikku suon laidalla – helposti tukittavissa, mikäli suon alkuperäinen luonne halutaan palauttaa – sekä alueen halki kulkeva metsätie, nykyisellään lähes polku. Koko metsässä ei näy ihmistekoisia kantoja. Metsä on jätetty rauhaan pitkiksi ajoiksi, vuosikymmeniksi, ja lahopuuta on tämän ansiosta kertynyt kiitettävästi – kuusilahon määräksi mainittiin harvinaista kyllä jo puustoarviossa 14 m3 hehtaarilla. Silmämääräisesti arvioiden sitä voi olla paljon enemmänkin.

Mielenkiintoinen lisäpiirre Sammalisen metsässä ovat useat pienet kalliomuodostelmat, jotka kohoavat välillä jyrkänteiksi. Näiden reunoilla kasvaa havupuiden ohella haapoja ja koivuja. Metsän eteläiseltä rajalta löytyvät suurimmat puut, näiden joukossa jättimäinen mäntykelo.

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Kuva: Harri Hölttä

Uusi metsiensuojelualue Nurmijärvelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut luonnonsuojelullisesti arvokkaan metsäalueen Uudeltamaalta, Nurmijärven Parkkimäestä. Kunnan keskustan läheisyydessä olevan metsäalueen pinta-ala on 5,6 hehtaaria.
Lue lisää
Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös