Saittovuoren satumetsä Urjalasta suojeluun

Tammikuussa 2019 Luonnonperintösäätiö osti Urjalasta Saittovuoren metsän, joka on noin seitsemän hehtaarin kokoinen runsaspuustoinen alue hiljaisella seudulla Nuutajärven kylässä. Alueen myyjä Taina Peltonen halusi myydä vanhan metsänsä mieluummin suojelualueeksi kuin hakkauttaa sen. Metsä on metsänhoitoyhdistyksen mukaan ns. hakkuukypsä, joten toinen vaihtoehto olisi ollut avohakkuu. Myös Tainaa edeltänyt omistaja oli vaalinut metsää, korjannut sieltä vain tuulenkaatoja.

− Saittovuori on elävää, eläinten asuttamaa satumetsää, ja olin iloinen siitä, että Luonnonperintösäätiö kiinnostui alueesta ja turvasi metsän elämän jatkumisen, Peltonen sanoo. – Omistusaikanani panin merkille, miten paljon siellä oli eläinten jälkiä ja niiden polkuja. Paikka on merkinnyt minulle oikeaa metsää, keidasta, eräänlaista metsätemppeliä. Joudun myymään sen elämänmuutosten takia, mutta voin olla rauhallinen kun tiedän metsän säilyvän ehjänä.

Saittovuoren maastonmuodot ovat kauniit ja kiinnostavat: länsipuolella kallio putoaa alas jyrkänteenä, muualla rinteet ovat loivemmat ja kauttaaltaan metsän peittämät. Saittovuoren laella kasvaa enimmäkseen mäntyjä, rinteillä myös kuusta ja lehtipuita. Luoteispäässä on pieni myrskytuhojen jälkeen istutettu kolkka. Kaakkoispäähän muodostuu sammalkuusikkoinen laakso, jonka kautta saavutaan suojelualueelle pieneltä metsätieltä. Lahopuuta on syntynyt varsinkin länsipuolelle jyrkänteen läheisyyteen, siellä lojuu tuulenkaatoja sikin sokin. Alueen läpi ei kulje teitä eikä sähkölinjoja, mikä lisää sen eheyttä samoin kuin säännöllinen muotokin.
Keskellä aluetta on iso kivi, ns. Ryssänkivi, johon liittyy paikallinen tarina alueella kuljeskelleesta kasakasta. Alueen nimi Saittovuori saattaa palautua sanaan seita, saamelaisten pyhän luonnonpaikan nimeen, ja siinä tapauksessa juuri Ryssänkivi voi olla alkuperäinen seita.

Saittovuori on Luonnonperintösäätiö neljäs suojelualue Urjalassa, josta vanhoja metsiä näyttää edelleen löytyvän. Muutaman kilometrin päässä kaakossa sijaitsee suuri Kaakkosuon-Kivijärven suojelualue.

Saittovuori Kansalaisen karttapaikalla

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top