Säätiöt ostivat suojeluun liito-oravametsän Salosta

Luonnonperintösäätiö ja Salon luonnonmetsäsäätiö ostivat yhdessä pienen runsaspuustoisen
Syrjämetsän aivan Salon kaupungin tuntumasta, Ketunpesäkallion lounaispuoleisesta laaksosta. Luonnonperintösäätiö sai metsän ostamista varten huomattavan täsmälahjoituksen. Syrjämetsä tullaan suojelemaan ensisijaisesti liito-oravan elinympäristönä.

Runsaan neljän hehtaarin palsta kasvaa kauttaaltaan vanhaa monipuolista metsää. Sen keskellä havisee vanha haavikko, joka on parasta liito-oravan elinympäristöä. ELY-keskuksen teettämien kartoitusten perusteella alueella onkin runsaasti liito-oravan jälkiä. Maapuiden määrä palstalla lisääntynee vuosien kuluessa. Samalla metsäalueella sijaitsee komea jyrkänne, jolla Pentti Linkola aikoinaan totesi muuttohaukkareviirin.

Lähimaastot ovat Muurlan ja Salon välistä kalliomäkien ja notkopainanteiden mosaiikkia – aluetta, jossa pidettiin joitakin vuosia sitten yhdet rankimmista Jukolan viesteistä. Syrjämetsän maisemissa on yhä jäljellä upeita luonnonarvoja ja poikkeuksellista monimuotoisuutta, joita pitäisi laajemmin suojella. Esimerkiksi liito-oravia asustaa kallionalushaavikoissa muuallakin kuin nyt hankitulla suojelualueella ja korppi on asettunut alueen jyrkänteille.

Nyt hankittu suojelumetsä sijaitsee alle kilometrin etäisyydellä Luonnonperintösäätiön aiemmin suojelemasta jylhästä, kallioisesta Kruunuvuoresta, jonka laella sijaitsee pronssikautinen hautaröykkiö. Kruunuvuori muodostaa viereisten Kujanpään ja Säilämetsän suojelualueiden kanssa yhteensä kolmenkymmenen hehtaarin suojellun kokonaisuuden. Lähimaisemissa on myös muita suojelualueita ja lisäksi lukuisia suojelun arvoisia metsiä, joista monet Salon kaupungin omistamia.

Syrjämetsä Luonnonperintösäätiön suojelualuesivuilla

(Kuva: Auri Hiltunen)

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Luonnonperintösäätiön lahjoitustavaroita. Kuva: Niina Rosenberg

Säätiö saa monipuolisesti lahjoituksia luonnonsuojeluun

Luonnonperintösäätiö on vastaanottanut kuluneen syyskauden aikana rahalahjoitusten lisäksi runsaasti muitakin lahjoituksia metsiensuojelun hyväksi. Säätiölle on tarjottu muun muassa kiinnostavia tavaralahjoituksia sekä maa-alueita ja arvopapereita. Säätiössä lahjoitusvirtaa on seurattu tyytyväisenä ja kiitollisena.
Lue lisää
Kuva: Harri Hölttä

Uusi metsiensuojelualue Nurmijärvelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut luonnonsuojelullisesti arvokkaan metsäalueen Uudeltamaalta, Nurmijärven Parkkimäestä. Kunnan keskustan läheisyydessä olevan metsäalueen pinta-ala on 5,6 hehtaaria.
Lue lisää
Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös