Säätiöt ostivat suojeluun liito-oravametsän Salosta

Luonnonperintösäätiö ja Salon luonnonmetsäsäätiö ostivat yhdessä pienen runsaspuustoisen
Syrjämetsän aivan Salon kaupungin tuntumasta, Ketunpesäkallion lounaispuoleisesta laaksosta. Luonnonperintösäätiö sai metsän ostamista varten huomattavan täsmälahjoituksen. Syrjämetsä tullaan suojelemaan ensisijaisesti liito-oravan elinympäristönä.

Runsaan neljän hehtaarin palsta kasvaa kauttaaltaan vanhaa monipuolista metsää. Sen keskellä havisee vanha haavikko, joka on parasta liito-oravan elinympäristöä. ELY-keskuksen teettämien kartoitusten perusteella alueella onkin runsaasti liito-oravan jälkiä. Maapuiden määrä palstalla lisääntynee vuosien kuluessa. Samalla metsäalueella sijaitsee komea jyrkänne, jolla Pentti Linkola aikoinaan totesi muuttohaukkareviirin.

Lähimaastot ovat Muurlan ja Salon välistä kalliomäkien ja notkopainanteiden mosaiikkia – aluetta, jossa pidettiin joitakin vuosia sitten yhdet rankimmista Jukolan viesteistä. Syrjämetsän maisemissa on yhä jäljellä upeita luonnonarvoja ja poikkeuksellista monimuotoisuutta, joita pitäisi laajemmin suojella. Esimerkiksi liito-oravia asustaa kallionalushaavikoissa muuallakin kuin nyt hankitulla suojelualueella ja korppi on asettunut alueen jyrkänteille.

Nyt hankittu suojelumetsä sijaitsee alle kilometrin etäisyydellä Luonnonperintösäätiön aiemmin suojelemasta jylhästä, kallioisesta Kruunuvuoresta, jonka laella sijaitsee pronssikautinen hautaröykkiö. Kruunuvuori muodostaa viereisten Kujanpään ja Säilämetsän suojelualueiden kanssa yhteensä kolmenkymmenen hehtaarin suojellun kokonaisuuden. Lähimaisemissa on myös muita suojelualueita ja lisäksi lukuisia suojelun arvoisia metsiä, joista monet Salon kaupungin omistamia.

Syrjämetsä Luonnonperintösäätiön suojelualuesivuilla

(Kuva: Auri Hiltunen)

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Kivimäki. Kuva: Harri Hölttä

Uusi suojelumetsä Muuruvedelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut metsäalueen suojeltavaksi Muuruvedeltä Kuopiosta. Suojelualueeksi rauhoitettava Kivimäen metsä on laajuudeltaan noin kuusitoista hehtaaria. Luonnonperintösäätiöllä on ennestään Pohjois-Savossa seitsemän luonnonsuojelualuetta.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top