Syrjämetsä

Kunta: Salo
Suojeluvuosi: 2021
Pinta-ala: 4 ha
Liito-orava. Kuva: Auri Hiltunen

Joulukuussa 2021 Luonnonperintösäätiö ja Salon luonnonmetsäsäätiö ostivat yhdessä pienen runsaspuustoisen Syrjämetsän aivan Salon kaupungin tuntumasta, Ketunpesäkallion lounaispuoleisesta laaksosta. Yhteensä runsaan neljän hehtaarin palsta kasvaa kauttaaltaan vanhaa monipuolista metsää. Sen keskellä havisee vanha haavikko, joka on parasta liito-oravan elinympäristöä. ELY-keskuksen teettämien kartoitusten perusteella alueella onkin runsaasti liito-oravan jälkiä. Maapuiden määrä palstalla lisääntynee vuosien kuluessa. Samalla metsäalueella sijaitsee komea jyrkänne, jolla Luonnonperintösäätiön perustaja Pentti Linkola aikoinaan totesi muuttohaukkareviirin.

Lähimaastot ovat Muurlan ja Salon välistä kalliomäkien ja notkopainanteiden mosaiikkia – aluetta, jossa pidettiin joitakin vuosia sitten yhdet rankimmista Jukolan viesteistä. Syrjämetsän maisemissa on yhä jäljellä upeita luonnonarvoja ja poikkeuksellista monimuotoisuutta, joita pitäisi laajemmin suojella. Esimerkiksi liito-oravia asustaa kallionalushaavikoissa muuallakin kuin nyt hankitulla suojelualueella ja korppi on asettunut alueen jyrkänteille.

Suojelumetsä sijaitsee alle kilometrin etäisyydellä Luonnonperintösäätiön aiemmin suojelemasta jylhästä, kallioisesta Kruunuvuoresta, jonka laella sijaitsee pronssikautinen hautaröykkiö.

Kuvagalleria

Runsaspuustoinen liito-oravametsä Salon kaupungin tuntumassa.

Suojele pala ikimetsää

Suojele pala ikimetsää (yleislahjoitus)

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

Shopping Cart
Scroll to Top