Säätiölle uusi suojelualue Pohjois-Savoon

Luonnonperintösäätiö on lokakuun puolivälissä ostanut Tervon kunnan Linnonsaaresta, Käpysalon kylässä sijaitsevan Luotoperän tilan maista noin 13 hehtaaria metsää luonnonsuojelualueeksi.  Tähän Käpyrannaksi nimettyyn alueeseen kuuluu nelisen hehtaaria yli 100-vuotiasta mänty- ja kuusimetsää, nuorempaa sekametsää, vanhojen haapojen alue entisellä laidunmaalla sekä erillinen koivuvaltainen metsä, jota reunustavat kilpikaarnamännyt ja vanhat kuuset. Koivikossa pulppuaa luonnonlähde, josta lähtee pieni puro. Osa metsästä on suhteellisen nuorta, mutta luontaisesti syntynyttä alueella riehuneen myrskyn jälkeen. Suojelualueeseen kuuluu myös useita satoja metrejä Virmasveden rantaa. Varsinkin etelään aukeaa mahtava järvimaisema – metsän ohella Käpyranta suojaakin osaltaan myös savolaista järviluontoa. Juuri etelärannalla sijaitsee metsän vanhin osa.

Vaikka metsä ei ole kauttaaltaan vanhaa, on siinä luonnonmetsän tunnuspiirteitä kuten monikerroksisuus, vaihtelevat puulajit ja paikoin eriasteiset lahopuut. Omistajat ovat kaksikymmentä vuotta  – omistussuhteensa ajan  – kohdelleet metsää hellävaraisesti, mikä nyt näkyy lisääntyneinä luontoarvoina. Suojeltuna alueen kehitys kohti luonnontilaa saa jatkua.

Metsän myivät Luonnonperintösäätiölle Linnonsaaressa asuvat Marketta Takainen ja Kai Saikku. ”Vihdoinkin unelmamme suojelualueesta toteutuu. Meille tärkeintä on se että tämä kotimme lähellä sijaitseva metsä säilyy eikä sitä hakata. Emme tavoitelleet taloudellista voittoa vaan halusimme turvata metsän tulevaisuuden ikimetsänä. Halusimme myös myydä nimenomaan Luonnonperintösäätiölle, johon luotamme,” kertovat myyjät.

Käpyranta on Luonnonperintösäätiön 19. suojelualue, ja ensimmäinen Pohjois-Savossa. 

Kuva: Anneli Jussila.

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Luonnonperintösäätiön lahjoitustavaroita. Kuva: Niina Rosenberg

Säätiö saa monipuolisesti lahjoituksia luonnonsuojeluun

Luonnonperintösäätiö on vastaanottanut kuluneen syyskauden aikana rahalahjoitusten lisäksi runsaasti muitakin lahjoituksia metsiensuojelun hyväksi. Säätiölle on tarjottu muun muassa kiinnostavia tavaralahjoituksia sekä maa-alueita ja arvopapereita. Säätiössä lahjoitusvirtaa on seurattu tyytyväisenä ja kiitollisena.
Lue lisää
Kuva: Harri Hölttä

Uusi metsiensuojelualue Nurmijärvelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut luonnonsuojelullisesti arvokkaan metsäalueen Uudeltamaalta, Nurmijärven Parkkimäestä. Kunnan keskustan läheisyydessä olevan metsäalueen pinta-ala on 5,6 hehtaaria.
Lue lisää
Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös