Säätiölle lahjoituksena ikimetsää Enontekiöltä

Luonnonperintösäätiö on saanut ensimmäistä kertaa lahjoituksena metsää. Noin 12 hehtaarin suuruinen metsäalue sijaitsee Hetassa, Lapin Enontekiöllä, maisemallisesti komealla paikalla kahden järven – Ullajärven ja Perilänjärven – välillä. Korkealta harjulta aukeavat upeat näkymät koko ympäröivään luonnonmaisemaan, metsineen, jänkineen, järvineen ja jokineen. Pallas-Ounastunturin kansallispuiston mahtavat tunturit hallitsevat maisemaa etelässä Ullajärven takana.  

Alue nimetään Ullatievan suojelualueeksi. Tievan taustalla on saamenkielinen sana joka tarkoittaa kumpua, kunnasta. Jääkauden muovaama Ullatievan jyrkkä soraharju kasvaa vanhaa mäntyvaltaista ikimetsää. Maata verhoaa jäkälien ja matalien varpujen matto, johon tuulenkaadot vähitellen maatuvat ja puista roikkuu luppojäkälien synkeän ruskea parta. Alunperin Ullatievat – jotka jatkuvat lännen puolella kukkulamaastona, ulottuen Ounasjärveen saakka – ovat olleet tunnettuja runsaista jäkälistään, ja nimen Ulla yksi mahdollinen tausta on saamen ullu, mikä tarkoittaa villaa – jäkälä on verhonnut kunnaat tiheänä villamattona. Ullatievoilla on kansanperinteen mukaan nähty maahisia ja maanhaltioita. Siellä on sijainnut kivinen seita, saamelaisten pyhä paikka.

Valtaosa pohjoisen Lapin suhteellisen laaja-alaisista suojelualueista käsittää metsätöntä tunturipaljakkaa. Vanha metsä on edelleen haavoittuvainen myös Lapissa, missä metsän uudistuminen on lisäksi erittäin hidasta. Tämä oli mielessä alueen lahjoittajilla, joille on tärkeää saada Ullatievan metsä suojelun piiriin ”luonnonperintönä”.  

Alueen lahjoittivat Luonnonperintösäätiölle Mauri Rautkari sekä edesmenneen Olavi Hildénin pojat, veljekset Kaarlo, Martti ja Pentti. Lahjoittajien tahtona on alueen säilyminen säätiön hallussa ja säätiön kautta sille hankittava lainvoimainen suojelu. Lahjoittajat haluavat myös rohkaista muita toimimaan samalla tavoin, kun halutaan taata arvokkaan metsän säilyminen omassa elinpiirissä. Lahjoittamalla metsän tai osan siitä suojelualueeksi voivat metsästä iloita myös jälkipolvet vailla pelkoa tulevaisuuden hakkuista.

Ullatievasta tulee Luonnonperintösäätiön 20. suojelualue ja ensimmäinen Lapissa.

Kuva: Anneli Jussila.

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun. Kääpämetsäkampanjalla Luonnonperintösäätiö tahtoo muistuttaa, että käävillä on merkittävä rooli monimuotoisuuden ylläpitämisessä ja metsien luonnollisessa uusiutumisessa. Suomen metsissä voi tavata yli kaksisataa eri…
Lue lisää
Blue Forest

Blue Forest suojeluun Lopella

Luonnonperintösäätiö osti Vantaan kaupungilta poikkeuksellisen upean metsäalueen 340 000 euron hintaan. Luonnonperintösäätiön omistuksessa metsä rauhoitetaan ja suojeltuna se saa nimen Blue Forest.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös