Ruokolahden Mäkrämäki suojelun piiriin

Luonnonperintösäätiö osti 11. maaliskuuta vajaan 19 hehtaarin suuruisen metsätilan Ruokolahden Kuopiolan kylästä. Alueen myi Tornator Oy, jonka hallussa se on ollut noin kymmenen vuotta.

Mäkrämäki on hyvin puustoinen alue, joka ulottuu lounaassa Myllylammen rantaan. Vanhan metsän kappaleet sijoittuvat Mäkrämäen ja Syvämäen rinteille ja laelle; keskiosassa Paakosuon kaistaleella ja sen ympäristössä on joitakin hehtaareita nuorempaa metsää, joka kuitenkin on syntynyt siemenestä kylväytymällä.

Alueen merkitystä luonnehtii ruokolahtelainen pitkän linjan luontoaktiivi Timo Tikka seuraavasti:

Mäkrämäki on yksi Etelä-Karjalan parhaiten säilyneistä vanhan metsän alueista. Kohteen paikoin kalevalaisiin ominaispiirteisiin kuuluvat runsaan lahopuuston ja uhanalaistuneen eliölajiston lisäksi huomattavat korkeusvaihtelut ja geologiset erikoisuudet suurine siirtolohkareineen ja onkaloineen. Alueen arvoa korostaa sijainti Etelä-Karjalassa, jossa on maakunnistamme vähiten suojelupinta-alaa. Mäkrämäki paikantuu vyöhykkeelle, joka sijoittuu perusteilla olevan Laatokan luodot -kansallispuiston ja Sulkavan Lohikosken valtionmaiden suojelualueiden väliselle runsasjärviselle metsämantereelle. Kohteen suojelu on merkittävä askel vähitellen rakentuvassa suojelualueiden ketjussa Laatokan Karjalasta Suomen sisämaahan. Samalla sen säilyminen on osoitus pitkäjänteisen luonnonsuojelutyön tärkeydestä.

Mäkrämäki on Luonnonperintösäätiön 28. suojelualue ja toinen Etelä-Karjalassa. Säätiön ensimmäinen suojelualue Akanvaara ostettiin vuonna 2000 ja se sijaitsee Parikkalassa.

Kuva: Juha Juuti.

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Luonnonperintösäätiön lahjoitustavaroita. Kuva: Niina Rosenberg

Säätiö saa monipuolisesti lahjoituksia luonnonsuojeluun

Luonnonperintösäätiö on vastaanottanut kuluneen syyskauden aikana rahalahjoitusten lisäksi runsaasti muitakin lahjoituksia metsiensuojelun hyväksi. Säätiölle on tarjottu muun muassa kiinnostavia tavaralahjoituksia sekä maa-alueita ja arvopapereita. Säätiössä lahjoitusvirtaa on seurattu tyytyväisenä ja kiitollisena.
Lue lisää
Kuva: Harri Hölttä

Uusi metsiensuojelualue Nurmijärvelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut luonnonsuojelullisesti arvokkaan metsäalueen Uudeltamaalta, Nurmijärven Parkkimäestä. Kunnan keskustan läheisyydessä olevan metsäalueen pinta-ala on 5,6 hehtaaria.
Lue lisää
Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös