Luonnonperintösäätiö on käynnistänyt keräyksen Raakkumetsän suojelemiseksi. Tavoitteena on suojella vanha metsä jokihelmisimpukoiden eli raakkujen asuttaman virtaveden valuma-alueella.

Raakkumetsä-kampanjan on ideoinut Luonnonperintösäätiön hallituksen jäsen, kirjailija Anni Kytömäki, jonka romaani Margarita voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2020. Romaanin päähenkilöihin lukeutuu myös jokihelmisimpukka (Margaritifera margaritifera).

”Moni romaanini lukenut on kertonut kokevansa uudenlaista sympatiaa simpukoita kohtaan. Raakkumetsä-kampanjan ideoin siksi, että myönteinen suhtautuminen saataisiin kanavoitua fiktion piiristä todellisuuteen: suojelualueeksi, joka kohentaa jokihelmisimpukoiden elinoloja”, Kytömäki sanoo.

Jokihelmisimpukoita elää vielä paikoin Suomen virtavesissä. Suurin osa esiintymistä on Pohjois-Suomessa, Etelä-Suomessa raakut sinnittelevät enää muutamassa joessa. Raakkujen elämää ovat vaikeuttaneet jokien ruoppaaminen ja patoaminen sekä maa- ja metsätalouden ravinne- ja kiintoainepäästöt.

Raakkuyksilö voi elää yli 200-vuotiaaksi, ja myös lajina jokihelmisimpukka on ikivanha. Raakkuja on ollut olemassa jo sata miljoonaa vuotta eli dinosaurusten ajoista asti. Viimeisten sadan vuoden aikana laji on ihmistoimien takia joutunut suuriin vaikeuksiin, ja se on nykyään luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaiseksi.

”Pidän tätä hyvin nolona meidän ihmisten kannalta. Mitä meistä kertoo se, että olemme hetkessä ajaneet sukupuuton partaalle lajin, joka aikoinaan selviytyi dinosaurukset tappaneesta asteroidi-iskustakin”, Kytömäki miettii.

”Onneksi korjaavia liikkeitä on alettu tehdä, ja Raakkumetsä-kampanja on yksi niistä. Kampanja tarjoaa jokaiselle tilaisuuden auttaa suojelumetsän hankinnassa.”

Metsän suojeleminen raakkujoen valuma-alueella johtaa siihen, että metsää ei koskaan hakata eikä maaperään kajota. Koskemattomalta alueelta virtaan ei päädy sameuttavia aineksia siten kuin myllerretyltä. Metsiensuojelulla onkin suora yhteys vesien laatuun.

”Raakkumetsä-kampanjan viesti on, että luonnossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos vesien ja niiden asukkaiden halutaan voivan hyvin, metsiä ei voida käsitellä miten tahansa”, Kytömäki toteaa.

Raakkumetsän hankintaa tukee myös Kytömäen kustantaja Gummerus.

”Kirjallisuus voi muuttaa ajatuksia ja maailmaa. Tänä vuonna pyöreitä vuosia täyttävä ja teemalla ”Äänessä 150 vuotta” juhliva Gummerus päätti ohjata juhlavuoden muistamiset Raakkumetsä-hankkeelle. Anni Kytömäen Finlandia-palkittu Margarita-romaani antaa äänen uhanalaisille jokihelmisimpukoille tavalla, joka on vain fiktiossa mahdollista. Maan ja veden hiljaiset tarvitsevat kirjailijoita pitämään ääntä puolestaan”, sanoo Gummeruksen kustantaja ja toimitusjohtaja Anna Baijars.

Osallistuminen

Raakkumetsä-keräykseen voi osallistua tekemällä lahjoituksen Raakkumetsän kampanjasivulla tai lahjoittamalla suoraan Luonnonperintösäätiön keräystilille:

– Kirjoita saajaksi Luonnonperintösäätiö
– Siirrä valitsemasi summa lahjoitustilille FI78 5494 0950 0224 93
– Käytä viitenumeroa 202769

Keräys on avattu 27.9.2022 ja on voimassa kaksi vuotta.

(Kuva: Panu Oulasvirta)