if(is_singular( 'kampanjat' )) { function get_links() { if( class_exists('acf') { if( have_rows('content_links') ) {

LISÄÄ AIHEESTA

'; echo ''; } } } }

Raakkumetsä

Raakut. Kuva: Panu Oulasvirta

Luonnonperintösäätiö käynnisti syksyllä 2022 keräyksen Raakkumetsän suojelemiseksi. Tavoitteena on suojella vanha metsä jokihelmisimpukoiden eli raakkujen asuttaman virtaveden valuma-alueella.

Raakkumetsä-kampanjan on ideoinut Luonnonperintösäätiön hallituksen jäsen, kirjailija Anni Kytömäki, jonka romaani Margarita voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2020. Romaanin päähenkilöihin lukeutuu myös jokihelmisimpukka (Margaritifera margaritifera).

Jokihelmisimpukoita elää vielä paikoin Suomen virtavesissä. Suurin osa esiintymistä on Pohjois-Suomessa, Etelä-Suomessa raakut sinnittelevät enää muutamassa joessa. Raakkujen elämää ovat vaikeuttaneet jokien ruoppaaminen ja patoaminen sekä maa- ja metsätalouden ravinne- ja kiintoainepäästöt.

Raakkuyksilö voi elää yli 200-vuotiaaksi, ja myös lajina jokihelmisimpukka on ikivanha. Raakkuja on ollut olemassa jo sata miljoonaa vuotta eli dinosaurusten ajoista asti. Viimeisten sadan vuoden aikana laji on ihmistoimien takia joutunut suuriin vaikeuksiin, ja se on nykyään luokiteltu Suomessa erittäin uhanalaiseksi.

”Raakkumetsä-kampanjan viesti on, että luonnossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Jos vesien ja niiden asukkaiden halutaan voivan hyvin, metsiä ei voida käsitellä miten tahansa”, Anni Kytömäki toteaa.

Raakkumetsän hankintaa tukee myös Kytömäen kustantaja Gummerus.

”Kirjallisuus voi muuttaa ajatuksia ja maailmaa. Tänä vuonna pyöreitä vuosia täyttävä ja teemalla ”Äänessä 150 vuotta” juhliva Gummerus päätti ohjata juhlavuoden muistamiset Raakkumetsä-hankkeelle. Anni Kytömäen Finlandia-palkittu Margarita-romaani antaa äänen uhanalaisille jokihelmisimpukoille tavalla, joka on vain fiktiossa mahdollista. Maan ja veden hiljaiset tarvitsevat kirjailijoita pitämään ääntä puolestaan”, sanoo Gummeruksen kustantaja ja toimitusjohtaja Anna Baijars.

Raakkumetsä-keräykseen voi osallistua tekemällä lahjoituksen Luonnonperintösäätiön kampanjasivuilla tai lahjoittamalla suoraan Luonnonperintösäätiön keräystilille:

– Kirjoita saajaksi Luonnonperintösäätiö
– Siirrä valitsemasi summa lahjoitustilille FI78 5494 0950 0224 93
– Käytä viitenumeroa 202769

Keräys on avattu 27.9.2022 ja on voimassa kaksi vuotta.

Lahjoita kampanjaan

Raakkumetsä-keräys

Lahjoita esimerkiksi: 10,00 

Vähimmäislahjoitus: 5,00 

[getlinks]
Shopping Cart
Scroll to Top