Pentti Linkolan muistometsä hankittiin Toivakasta ja muistolehto Sahalahdelta

Pentti Linkolan muistometsä perustetaan Luonnonperintösäätiön ja Päijänteen Luonnonperintösäätiön yhteishankintana Toivakan Riuttasaloon, joka sijaitsee Keski-Suomessa lähellä Päijännettä. Muistolehdoksi rauhoitetaan Sahalahden Kurikanvuori Pirkanmaalla Kangasalla.

Muistometsä ja muistolehto valittiin usean mahdollisen alueen joukosta ja ne edustavat Päijänteen vaikutuspiirin rikasta luontoa parhaimmillaan – Riuttasalo suurjärven itäisellä, Kurikanvuori läntisellä puolella. Näiden uusien suojelualueiden kautta siirtyy pois talouselämän rattaista lähes 60 hehtaaria suomalaista metsäluontoa. 

”Koskematon rauha, elinvoimainen monilajinen metsä, solisevat purot, elämää pulppuavat vedet ja toisten suojelualueiden läheisyys olivat perusteita nyt hankittujen alueiden rauhoitukselle”, iloitsee Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila.

Linkolan muistometsässä Toivakassa vallitsee harvinaislaatuinen luonnonrauha ja hiljaisuus. Riuttasalo sulkee syliinsä metsälammen, jonka salaperäisen tumman veden kalvossa heijastuvat rantojen kelot ja lakkapäiset männyt. Havupuiden ja haapojen havinassa elävät karhut, petolinnut, tikat ja monet uhanalaiset vanhan metsän asukit.

Päijänteen ympäristö oli Linkolalle tuttua lintujen tarkkailun, kalastuksen ja luonnonseurannan aarreaittana. Linkolan muistometsässä ja muistolehdossa moninainen luonto esittäytyy poikkeuksellisen arvokkaalla tavalla. Sammaloituneet tuulenkaadot vanhojen aihkipetäjien alla toimivat suojasatamana monille eliölajeille.

Luonnonperintösäätiö perusti Linkolan kuoleman jälkeen keväällä 2020 muistokeräyksen, joka on tähän mennessä tuottanut lähes 435 000 euroa. Keräystä jatketaan muistoalueiden hankkimisen jälkeen, koska niiden hinta ei ole tullut kokonaan katettua keräyksen tuotolla. Suojelualueita pyritään lisäksi jatkossa laajentamaan.

Pentti Linkolan muistometsä ja muistolehto suojelevat mittaamattoman arvokasta luonnonperintöä. Riuttasalon Loppasenvuorelta tai Sahalahden Kurikanvuorelta voimme nähdä sen, mitä Linkola eniten arvosti: villin luonnon ja sen monimuotoiset elinpiirit. Näissä maisemissa voimme katsoa metsää Pentti Linkolan silmin ja muisto suuresta luonnonsuojelijasta elää sukupolvelta seuraavalle.

Riuttasalo Luonnonperintösäätiön sivuilla: https://luonnonperintosaatio.fi/suojelualue/riuttasalo/
Kurikanvuori Luonnonperintösäätiön sivuilla: https://luonnonperintosaatio.fi/suojelualue/kurikanvuori

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Kivimäki. Kuva: Harri Hölttä

Uusi suojelumetsä Muuruvedelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut metsäalueen suojeltavaksi Muuruvedeltä Kuopiosta. Suojelualueeksi rauhoitettava Kivimäen metsä on laajuudeltaan noin kuusitoista hehtaaria. Luonnonperintösäätiöllä on ennestään Pohjois-Savossa seitsemän luonnonsuojelualuetta.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top