Luonnonperintösäätiö on ostanut suojeluun runsaspuustoisen metsän Kuhmalahdelta nykyisestä Kangasalan kunnasta. Suojelualue nimetään Laipansaloksi sen eteläpuolella sijaitsevan legendaarisen metsäalueen mukaan.

”Perustamalla Laipansalon suojelualueen Luonnonperintösäätiö haluaa kiinnittää huomiota Laipanmaan kaltaisten suurten, asumattomien metsien merkitykseen ja niiden suojelun tärkeyteen”, toteaa Luonnonperintösäätiön suojelujohtaja Anneli Jussila.

Laipansalo on maisemallisesti erittäin kaunis ja sen metsässä vallitsee vahva luonnontilan ja aarniomaisuuden tuntu. Maasto vaihtelee valoisista, palleroporonjäkälän täplittämistä kalliomänniköistä kosteisiin kuusivaltaisiin metsiin, joissa alueen häiriöttömästä menneisyydestä kertovat maahan vaipuneet lahopuut kääpäisine kylkineen. Metsän painanteissa rahkasammalten vallitsemat kosteikot erottuvat hohtavan vihreinä ympäröivän kuusikon hämyssä. Erityisen viehättävä on pitkä rantaviiva metsässä piileksivään pikkujärveen. Suojeltuna salomaan luonnontilaisuus tulee vuosikymmenien saatossa vahvistumaan ja sen elinympäristöt muuttuvat yhä suotuisammiksi vanhan metsän lajeille.

Uusi, 18 hehtaarin suojelumetsä kytkeytyy suoraan Laipanmaana tunnettuun retkeilyalueeseen, joka sijaitsee Luopioisten ja Kuhmalahden vanhojen kirkonkylien välissä, nykyisten Kangasalan ja Pälkäneen kuntien alueella. Luonnonperintösäätiön perustaja Pentti Linkola ihaili alueen erämaisuutta ja retkeili siellä vielä 2000-luvun alussa, jolloin hän löysi Laipanmaan pohjoislaidalta koskemattoman metsäjärven rannasta vaikuttavan vanhan metsän kilpikaarnapetäjineen, pikkusoineen ja vehmaine laaksoineen.

”Hän yritti saada metsää suojeluun käymällä puhumassa läheisissä taloissa, mutta asia ei silloin edennyt. Ilahduttavaa oli, että kevättalvella juuri tämä alue tuli hakkaamattomana kiinteistönvälittäjälle myyntiin”, Anneli Jussila kertoo.

Lähiseudulla kesiään viettävä kangasalalainen perhe otti asiassa yhteyttä säätiöön ja tuki metsän hankintaa merkittävästi. Lisäksi alueen ostamiseen saatiin tukea Fortumilta. Tukea on luvannut myös Suomen vanhin tieteellinen seura Societas pro Fauna et Flora Fennica (SFFF) 200-vuotisjuhlavuoden keräyksestään, joka on voimassa lokakuun loppuun saakka.

”On tärkeää, että pienet ja suuret yritykset, seurat ja muut tahot ovat mukana yhteisissä suojelutalkoissa. Metsä on Suomessa kallista, ja lahjoitusten ansiosta saamme Laipansalon kaltaisia mittaamattoman arvokkaita luonnonalueita suojeltua”, toteaa Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg.

Laipansalo Luonnonperintösäätiön suojelualuesivuilla