Luonnonperintösäätiöltä satojen hehtaarien luontolahja Suomelle – lisää alueita etsitään suojeluun syksyn aikana

Luonnonperintösäätiö osallistuu valtion Luontolahjani satavuotiaalle -kampanjaan vahvasti. Säätiö on lahjoittajiensa ansiosta saanut tähän mennessä hankittua luontolahjakampanjaan soveltuvia suojelualueita 456 hehtaaria. Uusia aluekauppoja on sovittuna ja säätiö etsii lisää vanhoja metsiä erityisesti Etelä-Suomesta. Myös luonnontilaisia suoalueita halutaan lisää suojelun piiriin.

− Luontolahja-alamme on vuoden aikana kasvanut todella ilahduttavaan lukemaan. Tästä kiitos kuuluu aktiivisille lahjoittajillemme, joita on kuukausittain satoja, sanoo Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila.

Hän kertoo, että tämän vuoden aikana noin 200 hehtaarista on jo saatu ELY-keskusten suojelupäätökset ja yli kahdensadan hehtaarin suojelemisesta on toimitettu hakemukset ELY-keskuksiin. Tuoreimpien aluehankintojen hakemukset hoidetaan loppuvuoden aikana, kun niistä saadaan lainhuudot.

Yksityisten suojelutavoite 1800 hehtaaria

Valtion luontolahjakampanjan tavoite on, että yksityiset metsänomistajat – joihin Luonnonperintösäätiökin lukeutuu – suojelisivat ilman korvausta 1800 hehtaarin verran arvokkaita luontokohteita. Valtio on sitoutunut suojelemaan vastaavan määrän omia alueitaan. Myös kuntien toivotaan lahjoittavan yhteensä 1800 hehtaaria alueita suojeluun Suomen juhlavuoden aikana. Kuntien alueita valtio ei kuitenkaan tuplaa. Juhlavuoden kokonaistavoite on yhteensä 5400 hehtaaria uusia luonnonsuojelualueita.

− Arvelen, että vuoden loppuun mennessä säätiömme suojelualueita on tarjottu yhteensä yli viisisataa hehtaaria luontolahjakampanjaan, toivottavasti jopa enemmänkin, Jussila sanoo.

Ministeri Pertti Salolainen on Luonnonperintösäätiön ”100 hehtaaria 100-vuotiasta metsää 100-vuotiaalle Suomelle!” -keräyksen suojelija. Hän iloitsee siitä, että keräyksen hehtaaritavoite on moninkertaisesti ylitetty, vaikka kaikki suojeluun ostetut metsät eivät aivan satavuotiaita olekaan.

− Minulle on suuri ilo toimia hankkeen suojelijana. On vaikeata löytää hienompaa lahjaa maallemme kuin pysyvä luonnonsuojeltu vanha metsä tai suo. Tämä on sitäkin tärkeämpää, kun metsien hakkuut lisääntyvät merkittävästi lähivuosina.
Tarkoitukseni on jatkossakin tukea Luonnonperintösäätiön arvokasta työtä, ministeri Salolainen sanoo.

Arvokohteita etsinnässä

Anneli Jussila toivoo, että vielä loppuvuonna löytyisi arvokohteita erityisesti Uudeltamaalta ja muualta Etelä-Suomesta, jossa suojelumetsiä on hyvin vähän.

– Meillä on lahjoittajia, jotka olisivat valmiit panostamaan suurestikin eteläisen Suomen metsien pysyvään suojeluun. Pitäisi vain löytää sopivia alueita, Jussila sanoo.

Hän painottaa, että Luonnonperintösäätiö tarjoaa ainoana valtakunnallisena tahona suoran kanavan luonnonsuojeluun ihmisille, jotka eivät itse metsää omista. Säätiö on tähän mennessä ostanut ja saanut luonnonsuojelualueita liki 1500 hehtaarin verran.

− Ostamme metsät ja suot vapaaehtoisilla kaupoilla suoraan omistajilta ja hankimme kaikille alueillemme pysyvän suojelun luonnonsuojelulain nojalla. Olemme siis varteenotettava vaihtoehto metsänomistajalle, joka haluaa jättää pysyvän perinnön, luontolahjan isänmaalle.

 

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top