Luonnonperintösäätiölle 4500 euroa luonnonsuojeluliiton ilmastokampanjalta

Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastohaastekampanja keräsi 4500 euroa vuonna 2008 käytettäväksi ikimetsien suojeluun Luonnonperintösäätiön kautta. Kampanjan tukijoina toimivat emeritusprofessorit Veikko Huhta, Anto Leikola, Jaakko Paasivirta ja Mirja Salkinoja-Salonen, jotka olivat aktiivijäseninä Luonto-Liiton hallituksessa 1950-luvulla. He halusivat olla antamassa tukensa tämän hetken keskeisimmälle ympäristökampanjalle, ilmastonmuutoksen torjumiselle. Emeritusprofessorien idea oli ohjata keräyksen tuotto pois turhasta kulutuksesta ilmaston suojeluun, mm. Luonnonperintösäätiölle, millä haluttiin tähdentää puustoisten täysi-ikäisten metsien merkitystä tärkeänä osana ilmastonmuutoksen torjuntaa.

Luonnonperintösäätiö keskittyy suomalaisten ikimetsien suojeluun lahjoitusvaroin. Säätiö on tällä hetkellä maassamme ainoa toimija, joka tarjoaa yksilöille, yrityksille ja yhteisöille keinon ostaa palan metsää luonnonsuojelulain turviin.

Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava kirjoittaa Helsingin Sanomien Vieraskynässä 14.11.2008:

Nykytekniikalla tehokkain taloudellisesti käytettävissä oleva keino poistaa hiiltä ilmasta on lisätä metsien puumäärää. Tämä puolestaan tapahtuu nopeimmin vähentämällä hakkuita.

On oletettavissa, että ilmastonmuutoksen vastainen taistelu kovenee ja tulee myös aika, jolloin metsien hiilivaraston suurentaminen ilmakehän hiilimäärän vähentämiseksi on taloudellista toimintaa. Hiilen sitomiseksi voi hyvinkin syntyä markkinat, joilla ostetaan tai vuokrataan metsiä hoitamatta jätettäviksi. Näin voidaan estää hiilipäästöjä ja kasvattaa hiilivarastoa.

Vanhat metsät ovat osoittautuneet hyviksi hiilen sitojiksi – toisin kuin aiemmin on kuviteltu. Mitä enemmän puuta metsähehtaarilla on, sitä enemmän hiiltä on poissa ilmakehästä. Tehokas talouskäyttö ei valitettavasti lisää metsiin sitoutuneen hiilen määrää. Faktoja on turha yrittää poliittisin päätöksin kääntää.

Ehkä vaikuttavin ilmastonsuojeluteko, jonka yksi ihminen voi tehdä, on jättää omistamansa metsä rauhassa sitomaan hiiltä – olla tekemättä sille mitään. Metsien lisäsuojelu on tehokasta ilmastopolitiikkaa, jolla voimme ostaa aikaa päästöjen vähentämiselle.

Kuva: Konttikangas. Janne Svärd.

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Luonnonperintösäätiön lahjoitustavaroita. Kuva: Niina Rosenberg

Säätiö saa monipuolisesti lahjoituksia luonnonsuojeluun

Luonnonperintösäätiö on vastaanottanut kuluneen syyskauden aikana rahalahjoitusten lisäksi runsaasti muitakin lahjoituksia metsiensuojelun hyväksi. Säätiölle on tarjottu muun muassa kiinnostavia tavaralahjoituksia sekä maa-alueita ja arvopapereita. Säätiössä lahjoitusvirtaa on seurattu tyytyväisenä ja kiitollisena.
Lue lisää
Kuva: Harri Hölttä

Uusi metsiensuojelualue Nurmijärvelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut luonnonsuojelullisesti arvokkaan metsäalueen Uudeltamaalta, Nurmijärven Parkkimäestä. Kunnan keskustan läheisyydessä olevan metsäalueen pinta-ala on 5,6 hehtaaria.
Lue lisää
Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös