Luonnonperintösäätiö ja Taivaannaula ry yhteistyöhön kansanperinteen pyhien luonnonpaikkojen suojelemiseksi

Maaliskuun 28. päivä vietetään vuotuista hiisienpäivää, jolla kunnioitetaan suomalaisen kansanperinteen tuntemia pyhiä luonnonpaikkoja eli hiisiä. Hiisienpäivänä julkistetaan Taivaannaula ry:n ja Luonnonperintösäätiön yhteistyön alkaminen. Yhteystyön tarkoituksena on suojella suomalaista kulttuuriperintöä ja luonnonperintöä hankkimalla hiisipaikkoja Luonnonperintösäätiön omistukseen.

Hiidet ovat kansanperinteen tuntemia pitäjän, kylän, talon tai suvun pyhiä luonnonpaikkoja. Ne ovat pyhiä puita, metsiköitä, kiviä, mäkiä, saaria, kallioita ja lähteitä. Erilaisia hiisiä yhdistää kansanomainen käsitys niiden pyhyydestä ja kohtalonyhteydestä ihmisten elämään. Hiisissä on ajateltu olevan tuonpuoleista voimaa, »väkeä». Ihmiset pyrkivät yhteyteen hiiden kanssa esimerkiksi uhrilahjoja tuomalla. Hiidet eivät kuulu vain kaukaiseen muinaisuuteen, vaan vanha kansa on tuntenut tällaisia paikkoja vielä paikoin 1900-luvulla. Yksittäisiä tietoja hiisiperinteiden jatkumisesta on vielä 1950-luvulta.

Taivaannaula on vuonna 2007 perustettu järjestö, jonka tavoitteena on pitkäikäisen suomalaisen perinnekulttuurin ja henkisen perinteen säilyttäminen ja elävänä pitäminen. Taivaannaula ry käynnisti vuonna 2013 Hiisi-hankkeen. Hankkeen tarkoituksena on koota yhteen jo lähes unohtuneita hiisiperinteitä sekä kartoittaa perimätiedon tuntemien hiisien nykytilaa ja edistää paikkojen säilymistä ja yhteiskunnallista tunnettuutta.

Vuonna 1995 perustettu Luonnonperintösäätiö on Taivaannaulalla luonteva yhteistyökumppani hiisien suojelussa. Luonnonperintösäätiö suojelee Suomen luontoa, ensisijaisesti uhanalaista metsää. Säätiö hankkii omistukseensa luonnonalueita ja takaa niille luonnonsuojelulain mukaisen pysyvän rauhoituksen. Maaliskuun 2016 mennessä Luonnonperintösäätiö on hankkinut jo yli 50 kohdetta ympäri Suomea.

Järjestöjen tavoitteena on koota luettelo merkittävistä hiisikohteista, joiden suojelua voitaisiin edistää ostamalla maa-alue Luonnonperintösäätiön omistukseen. Hiisi-hankkeen tiedottajan Anssi Alhosen mukaan yhteistyön aloittaminen antaa toivoa arvokkaiden hiisien säilymisestä myös tuleville sukupolville.

– Muinaismuistolaki suojelee periaatteessa perimätiedon tuntemia pyhiä luonnonpaikkoja, mutta tiedon tiedon puuttumisen vuoksi rakentaminen ja maankäyttö uhkaavat hiisiä. Luonnonperintösäätiö pystyy tarjoamaan näille mittaamattoman arvokkaille paikoille pysyvän rauhoituksen, Alhonen kertoo.

Myös Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila pitää voimavarojen yhdistämistä asiassa tärkeänä.

– On tärkeää suojella pyhien luonnonpaikkojen ympäristöä ja maisemaa laajemmin kuin muinaismuistolain puitteissa yleensä on mahdollista. Yhdistämällä voimavaroja voi toivoa ajan mittaan syntyvän suojelualueita, joissa luonnonperinnön ja  hiisiperinnön kohdatessa syntyy  sekä luontoa että ihmisen luontosuhdetta rikastuttavia suojeltuja kokonaisuuksia.

Linkkejä:

Taivaannaulan Hiisi-hanke
Hiisiä jaoteltuna paikkakunnittain (pdf)
Video suomalaisista hiisistä
Suomen hiidet -tietopaketti (pdf)
Hiisienpäivä Facebookissa

Kuvia suomalaisista hiisistä:
Kuviin tästä.

Kuvat ovat vapaasti käytettävissä journalistisiin tarkoituksiin. Kuvakansiossa oleva kuvaajan nimi mainittava.