Kuusamon koskisota päättyy vihdoin, kun Kuusinkijoen Myllykosken voimalaitoksen toiminta lakkaa 31.8.2023 ja harvalukuiseksi käyneelle villille järvitaimenelle avataan vaellusreitti Kuusingin vesistön yläpuolisille järvi- ja jokialueille.

Kuusinkijoki kuntoon ry keräsi voimalaitoksen ostoon puolentoista vuoden aikana huikeat 3,8 miljoonaa euroa, mistä merkittävä osa saatiin Luonnonperintösäätiön avustuksella. Säätiö osti voimalaa ympäröiviä maa- ja vesialueita usean kilometrin matkalta ja tulee suojelemaan saamansa rantametsät.

Myllykosken voimalaitosrakennus jää toistaiseksi paikalleen. Sitä on ehdotettu ainakin museo-, kulttuuri- ja matkailukohteeksi. Voimalaitoksen takia 1950-luvulta asti kuivana ollut viereinen Piilijoen uoma kunnostetaan kalatieksi, sen padot puretaan ja näin avautuu taimenille vaellusreitti aina Kiitämälle ja siihen laskeviin jokiin asti. Piilijokeen luodaan ennallistamisen yhteydessä monipuolisia elinympäristöjä kutu- ja poikastuotantoalueineen. Samalla se rauhoitetaan kalastukselta. Kalastuksen sääntelyä taimenen suojelemiseksi tullaan kalastuskuntien toimesta toteuttamaan sekä Kuusingin pääuomassa että sen yläpuolisilla vesialueilla. Kuusingin omaa taimenkantaa tuetaan myös mäti- ja pienpoikasistutuksin. 

Taimenkannan hupenemisen syynä on ollut liikapyynti jokialueilla ja sen syönnösalueilla Venäjän Pääjärvellä, osin myös voimalaitoksen toiminnasta johtuneet muutokset Kuusingin virtaamissa. Kuusinki kuuluu Oulanka- ja Kitkajoen kanssa samaan Koutajoen vesistöalueeseen, jonka taimenten vaelluskäyttäytymiseen kuuluu laskeutuminen rajan taakse Paanajärven kautta Pääjärvelle. Vuosien aikana on suomalais-venäläisenä yhteistyönä seurattu taimenkantojen tilaa ja laadittu yhteisiä suojelusuunnitelmia. Niitä yritetään toteuttaa molemmin puolin rajaa vaikeasta tilanteesta huolimatta.

”On ollut hienoa nähdä, kuinka Kuusingin ja sen naapurijokien taimenen suojelu on yhdistänyt kaukaa ja läheltä tulevia ihmisiä. Vesiluonnon pelastamiseksi on puhallettu yhteen hiileen ja saatu erilaiset intressit yhteen sovitettua. Kuusinkijoen vapautuminen tulee kreivin aikaan ja toivottavasti tämä upea perimältään ainutlaatuinen taimenkanta elpyy”, toteaa Kuusinki-hankkeen ohjausryhmässä mukana oleva Luonnonperintösäätiön suojelupäällikkö Petri Haapala.

Ulkoilu- ja retkeilyvarusteiden vähittäismyyntiin erikoistunut Partioaitta jakoi torstaina 26.1. järjestetyssä Ympäristöbonustilaisuudessaan yhteensä 149 000 euron suuruisen lahjoituspotin, josta Luonnonperintösäätiö sai viidesosan eli noin 30 000 euroa vaelluskalareittien avaamiseen ja ennallistamiseen Kuusingissa. Muut Ympäristöbonuksen saajat olivat Mielenterveyden keskusliitto, Suomen luonnonsuojeluliitto ry, Pidä Saaristo Siistinä ry sekä Kehitysvammaisten Tukiliitto ry:n Malike-toiminta.

”Tämä on huikea juttu ja suuri apu meidän tärkeään projektiimme. Kiitos kaikille, jotka äänestivät Luonnonperintösäätiötä Partioaitan kanta-asiakasjärjestelmän kautta ja lämmin kiitos hienosta lahjoituksesta, jonka avulla yhdessä suojelemme luontoa ja luomme turvapaikkoja vaelluskaloille”, hehkuttaa Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Pepe Forsberg.