Kukkialehto suojeluun Luopioisissa

Luonnonperintösäätiö osti äskettäin Pälkäneen Luopioisista Kouvalan kylästä lehtomaisen metsäalueen, joka kahdelta puolelta rajoittuu jo perustettuihin suojelualueisiin. Kukkiajärven itärannan alue on kuusivaltainen, mutta kasvaa myös mäntyä ja lehtipuuta.  Runsaspuustoinen alue onnistuttiin ostamaan Lapinlahden tilalta suojelumyönteiseltä perikunnalta.

Uuden suojelualueen maapohja on rehevää ja lähteistä ja siellä esiintyy lehtomaisuudesta kertovia kasveja kuten näsiää ja taikinamarjaa. Alueen kainaloon jäävällä länsipuolen suojelualueella kasvaa harvinaislaatuisen kookkaita metsälehmuksia, joiden taimia on levinnyt myös nyt perustettavan uuden alueen puolelle.

Alue nimettiin läheisen kauniin Kukkiajärven kunniaksi Kukkialehdoksi. Alueen pinta-ala on noin 22 hehtaaria, ja yhdessä jo olevien suojelualueiden kanssa muodostuu noin 35 hehtaarin arvokas suojelukokonaisuus.

− Kukkialehtoon kuuluu mielenkiintoisia kalliomuodostelmia luolamaisine syvennyksineen, kertoo Luonnonperintösäätiön toiminnanjohtaja Anneli Jussila.

Jussila iloitsee siitä, että Kukkialehdon metsässä on jo pitkään ollut metsästys kielletty, mitä todistivat talvisella käynnillä harvinaisen runsaat eläinten lumijäljet.

− Myös lehtopöllö silmäili meitä kulkijoita puun oksalta. Kevään koittaessa päästään tutkimaan tarkemmin alueen kiinnostavaa kasvillisuutta, Jussila sanoo.

Kuvateksti: Talvinen näkymä Kukkialehdosta. Kuva Anneli Jussila

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Kuusenkynsikääpä Itäkankaan suojelualueella. Kuva: Ari-Pekka Auvinen

Luonnonperintösäätiö käynnistää Kääpämetsäkeräyksen

Luonnonperintösäätiö avaa keräyskampanjan, jonka tarkoituksena on etsiä, ostaa ja suojella Kääpämetsä. Säätiö etsii mahdollisimman kääpärikasta vanhaa metsää suojeluun erityisesti eteläisestä Suomesta. Kampanjan vauhdittamiseksi säätiö myy vuodelle 2023 Kääpäkalenteria, jonka tuotto käytetään Kääpämetsän suojeluun. Kääpämetsäkampanjalla Luonnonperintösäätiö tahtoo muistuttaa, että käävillä on merkittävä rooli monimuotoisuuden ylläpitämisessä ja metsien luonnollisessa uusiutumisessa. Suomen metsissä voi tavata yli kaksisataa eri…
Lue lisää
Blue Forest

Blue Forest suojeluun Lopella

Luonnonperintösäätiö osti Vantaan kaupungilta poikkeuksellisen upean metsäalueen 340 000 euron hintaan. Luonnonperintösäätiön omistuksessa metsä rauhoitetaan ja suojeltuna se saa nimen Blue Forest.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös