Luonnonperintösäätiön omistamalla Keitaan suojelualueella Porissa on syksyn aikana aloitettu ennallistamistyöt. Ennallistamisen ensivaiheessa tukitaan ja padotaan ojalinjoja. Toimien tarkoituksena on palauttaa suoalueen luontaista vesitaloutta.

Keitaan ennallistaminen on ollut suunnitelmissa jo alueen hankintavuodesta 2019 lähtien, mutta tänä syksynä tartuttiin toimeen yhdessä Metsähallituksen kanssa laaditun ennallistamissuunnitelman ja kokeneen urakoitsijan kanssa. Ennallistamiseen saadaan rahallista avustusta Kunta- ja Järjestö-Helmestä. Alkuvaiheessa alueella tukitaan ja padotaan ojalinjoja kaivurin avustuksella. Ennallistamistoimet vaikuttavat jonkin verran maisemaan, mutta luonnontilan palauttamisen kannalta työ on tärkeä toteuttaa.

”Vierailin alueella marraskuun alkupuolella ja olen tyytyväinen työn tämänhetkiseen jälkeen. Alueelle vietiin kylttejä, joissa kerromme alueen ennallistamisesta, jotta muutokset maisemassa eivät herättäisi turhaa hämmennystä. Nyt on mukava jäädä seuraamaan, miten Keitaan alue ennallistuu”, kertoo Luonnonperintösäätiön hallintopäällikkö Mari Helkiö.

Suoalueiden ennallistamisella on monia positiivisia ympäristövaikutuksia: se edistää vesiensuojelua, luonnon monimuotoisuutta ja hiilensidontaa. Keitaan ennallistamisen merkitystä lisää myös se, että alueen eteläpuolella sijaitsee valtion omistama suuri suojelualue, jonka soilla on takavuosina tehty laajaa ennallistamista. Näin Keitaan ennallistamistoimien myötä syntyy entistä suurempi kohti luonnontilaa palautuva kokonaisuus.

Yli puolet Suomen suoalasta on ojitettu metsä- ja maatalouden sekä turvetuotannon käyttöön. Soita ennallistamalla voidaan elinympäristö palauttaa kohti luonnontilaa ja saavuttaa sitä kautta monenlaisia hyötyjä – niin luonnolle kuin meille ihmisille. Ennallistamista voidaan tehdä ojia tukkimalla, patoja rakentamalla ja veden uudelleenohjauksella. Toimien tarkoituksena on palauttaa suoalueen luontainen vesitalous ja suokasvillisuus. Veden pinnan nousu pysäyttää turpeen hajoamisen ja turve alkaa jälleen sitoa sekä varastoida hiiltä. Luonnontilaiset ja ennallistetut suot tasaavat myös tulvia ja vähentävät ravinnekuormitusta vesistöihin.

Myös Partioaitassa, jonka nimikkometsä Keidas on, ollaan innostuneita alueen ennallistamisesta.

”Tämä on kiinnostava ja yhteiskunnallisesti ajankohtainen hanke, jossa konkreettisesti tehdään tärkeitä luonto- ja ilmastoimia. Olemme Partioaitassa innoissamme siitä, että saamme olla tässä mukana”, kommentoi Partioaitan 365-klubin yhteisöpäällikkö Mia Sinisalo.

Jatkossa Keitaan suojelualueelle on suunnitteilla talkoita alueen niille kolkille, joissa käsin ennallistaminen on mahdollista ja järkevää. Partioaitan 365-klubi on talkoiden suunnittelussa ja toteutuksessa mukana.