Hukanvuoren suojelualue syntyy Ristiinaan

Luonnonperintösäätiö sai suojeluun kesän 2018 lopuilla hienon kaksiosaisen kappaleen Etelä-Savoa. Säätiö osti Mikkelin Ristiinasta pienen metsätilan ja sai samalta omistajalta lahjaksi suuremman, joka rajoittuu ensinmainittuun.

– Ratkaisuni taustalla on tarve pitää nämä alueet suojelussa, ylläpitää sukuni maiden rauhantilaa. Näennäisesti tämä on lapsilta ja lapsenlapsiltani pois, mutta todellisuudessa jätin sen heille, sanoo Marja-Liisa Särkkä. – Onneksi minulla oli mahdollisuus tehdä tämä.

Suojeltavan kokonaisuuden nimeksi tulee suuremman alueen nimeä mukaillen Hukanvuori. Alue rajoittuu idässä kauniiseen Ahvenlampeen, johon kallio laskeutuu paikoin maalauksellisen jyrkkänä. Tämä osa Hukanvuoresta, joka alkuun oli Kökön tilan metsämaata, on mäntyvaltaista kangasmaastoa johon kätkeytyy myös joitakin kosteikkoja. Mänty kasvaa täällä komeana, kilpikaarnaisena.

Länsipuolella uusi suojelualue jatkuu entisen Vuorenlisän maille rehevämpänä ja lehtipuitakin kasvaen; se sulkee sisälleen entisiä niittyjä, mansikka-ahoja ja ikivanhan talonpaikan, jonka merkkejä voi löytää saniaisten keskeltä. Tämän alueen länsipuolelle jää Vuorela, missä sijaitsee Särkän sisarusten äidin syntymäkoti. Vuorenlisä on hankittu aikoinaan lisämaaksi Vuorelaan.

Säätiö sai näin kaupan kautta viiden hehtaarin kappaleen Vuorelan entistä laidunmetsää ja lahjana 15 hehtaarin kappaleen Kökön metsää. Näin sisarusten isän ja äidin perintönä tulleet maat yhdistyvät suojelun myötä ratkaisussa, joka monellakin tavoin kunnioittaa alueen luonnon ja luonnonläheisesti eläneiden sukujen historiaa.
 
Hukanvuori Kansalaisen karttapaikalla

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top