Haviseva suojellaan Lohjansaaressa

Luonnonperintösäätiö osti äskettäin Lohjan Marttilan kylästä metsän, joka suojeltuna saa nimekseen Haviseva. Metsän myi säätiölle Aino Vuoren perikunta. Noin kolmen hehtaarin metsä sijaitsee Lohjanjärven suurimmalla saarella Lohjansaaressa ja siihen sisältyy noin 150 metriä Lohjanjärven rantaviivaa.

Suojelullisesti merkittävintä alueella on luonnontilainen ja rehevä tervaleppäluhta, joka on luontotyyppinä luokiteltu vaarantuneeksi. Tervaleppävaltaiset rantaluhdat ovat luonnon monimuotoisuuden kannalta hyvin merkittäviä kohteita. Arvokas on myös Havisevan lehtoalue, jossa kasvaa pähkinäpensasta, haapoja ja jalavia. Osa jalavista on huomattavan vanhoja.

”Alue on aitoa hemiboreaalista lehtoa, joka on tyypillistä Lohjan seudulle”, toteaa Luonnonperintösäätiön hallituksen varapuheenjohtaja, agronomi Mikko Hovila, joka kävi metsässä arviointikäynnillä ennen suojelukauppoja.  

Merkittävää on myös se, että Haviseva on hyvin kytkeytynyt lähistön luonnonsuojelualueisiin, joita on Lohjansaaressa huomattavan monia. Viime vuonna säätiölle hankittu Kynnepään suojelualue sijaitsee vajaan kilometrin etäisyydellä idän suuntaan ja lännessä noin kolmen kilometrin päässä sijaitsee Karkalin luonnonpuisto.

”Tällainen lähekkäisistä metsistä muodostuva suojelualueiden verkosto on luonnonsuojelubiologisesti hyvinkin mielekäs kokonaisuus ja säilyttää Lohjansaaren alueella etenkin arvokasta lehtolajistoa”, Mikko Hovila lisää.

Havisevan suojelualue Luonnonperintösäätiön aluesivuilla

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Kuva: Johanna Viitanen

Blue Forest -huutokauppa toi 11 404 euroa luonnonsuojeluun

Von Hertzen Brothers -yhtyeen ja Luonnonperintösäätiön järjestämä Blue Forest -artistihuutokauppa päättyi keskiviikkona 21. syyskuuta. Kaikki huippuartistien huutokauppaan lahjoittamat esineet saatiin myytyä eli jokainen kohde saavutti vähintään 500 euron lähtöhinnan. Yhteensä huutokaupalla kerättiin 11 404 euroa.
Lue lisää

Ullatievan suojelualue laajeni Ylä-Lapissa

Luonnonperintösäätiön Ylä-Lapin ikimetsäkampanja on taas ottanut merkittävän harppauksen eteenpäin, kun säätiö osti 54 hehtaarin metsäalueen Enontekiöltä. Alue liitetään osaksi Ullatievan 12 hehtaarin suojelualuetta.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Vieritä ylös