Hämeen puut -näyttely avautuu Ikimetsägalleriassa

Kati Lehtosen, Matti Peltokankaan ja Taneli Eskolan teoksia esillä Ikimetsägalleriassa 20.4. – 12.5.

Suomalaisessa kulttuurissa metsällä ja puilla on aina ollut erityinen asema, eivätkä suomalaiset edelleenkään ole kovin kaukana omasta metsäläishistoriastaan. Puiden ja ihmisen kohtalonyhteys on yhä osa olemassa olevaa ja elinvoimaista kulttuuriperinnettä. Puiden historia ja paikkaan kiinnittyminen antavat niille inhimillisiä piirteitä.

Hämeen puut on kolmen taiteilijan yhteisnäyttely. Kati Lehtonen kuvaa eräänlaisia muotokuvia erityisistä puuyksilöistä ja antaa niistä tarkkoja taustatietoja. “Vaikka taustalla vaikuttavat myös luonnonsuojelulliset teemat, Puiden muotokuvissa olen lähestynyt aihetta erityisesti inhimillisen ajallisuuden, havainnon rajallisuuden ja olemassaolon teemojen näkökulmasta.”

Kiinnostava yksityiskohta yhteisnäyttelyssä on se, että Puiden muotokuvat -projekteissa Lehtosen lähteenä käyttämä ”Vihreät jättiläiset – Suomen paksuimmat puut” -teoksen valokuvat on ottanut Taneli Eskola. Molemmat ovat kuvanneet samoja puita, vuosia on vain kulunut siinä välissä 20 vuotta. Näyttelyyn tulevat teokset on koottu molempien arkistoista. Mielenkiintoista on myös ajallinen näkökulma ja se mitä mielikuvia yhteen tuodut ajatukset ja kuvat muodostavat keskenään.”

Matti Peltokangas tuo näyttelyyn uniikin pronssiluonnoksen Hauhon vaivaisakasta. Peltokangas veisti Amelien, suuren puuveistoksen Hauhon kirkkoon, jossa työ on pysyvästi esillä. Samasta aiheesta tehty pronssinen pienoisveistos kertoo inhimillistä tarinaa suuresta kaatuneesta lehtikuusesta, joka jäi elämään Peltokankaan hienona veistoksena. Taneli Eskolan kuvaama lehtikuusen torso on samalla muistutus katoavaisuudesta, että myös puiden luomasta inhimillisyyden tunteesta.

Näyttelyn avajaiset keskiviikkona 19.4. klo 17-19. Tervetuloa!

Kati Lehtonen: Metsäkuusi – Picea Abies. “Itkupuu”. Hämeenlinna, Aulanko. rym 283 cm

Jaa somessa:

Uusimmat julkaisut

Kivimäki. Kuva: Harri Hölttä

Uusi suojelumetsä Muuruvedelle

Luonnonperintösäätiö on ostanut metsäalueen suojeltavaksi Muuruvedeltä Kuopiosta. Suojelualueeksi rauhoitettava Kivimäen metsä on laajuudeltaan noin kuusitoista hehtaaria. Luonnonperintösäätiöllä on ennestään Pohjois-Savossa seitsemän luonnonsuojelualuetta.
Lue lisää

Liity uutiskirjeen tilaajaksi

Tilaamalla uutiskirjeen saat säätiön uutiset sekä tietoa ajankohtaisista kampanjoista ja tuoreimmista suojelualueistamme suoraan sähköpostiisi. Luonnonperintösäätiön uutiskirje julkaistaan noin neljä kertaa vuodessa.

Shopping Cart
Scroll to Top